Nytt huvudavtal kan vara nära

AVTAL2009-02-18

LO och PTK är klara med sitt förslag till nytt huvudavtal, skriver LO-tidningen. Rätten till sympatiåtgärder begränsas, en nämnd ska avgöra vad som är god sed vid konflikter och uppsägningstiden förlängs om turordningsreglerna frångås.

Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal för den privata sektorn går mot sitt slut. I dag, onsdag, har LO och PTK lämnat ett färdigt förslag till Svenskt Näringsliv, rapporterar LO-tidningen.

Enligt tidningen ställer facken inte upp på Svenskt Näringslivs krav på att upphäva turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, LAS. Om facket och arbetsgivaren kommer överens om att frångå turordningsreglern ska uppsägningstiden fördubblas. Arbetsgivaren får då ersättning från en försäkring.

Däremot går man enligt LO-tidningen arbetsgivaren tillmötes genom att begränsa rätten till sympatiåtgärder. Sådana ska enligt förslaget bara få vidtas om det fack som utlyst en stridsåtgärd uttryckligen ber om stöd. Det måste gå sju dagar från den ursprungliga stridsåtgärden innan en sympatiåtgärd kan starta. Ett undantag är om striden gäller att få till stånd ett kollektivavtal.

– Vi skulle aldrig gå med på att begränsa själva strejkrätten, i så fall blir det inget avtal, och det har nog Svenskt Näringsliv insett. Det här tycker vi är rimliga avvägningar, säger LOs avtalssekreterare, Erland Olauson, till LO-tidningen.

De fackliga huvudorganisationerna vill också införa en nämnd som avgör vad som är god sed på arbetsmarknaden, bland annat vid konflikter. En opartisk ordförande ska se till att avtal tecknas i tid och även kunna agera som medlare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA