Statligt anställda nöjda med jobbet trots hög arbetsbelastning
Statligt anställda är generellt sett något mer nöjda med arbetet än anställda inom andra sektorer, enligt Arbetsgivarverkets analys av Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning. Men det finns områden där anställda i staten upplever arbetsmiljöproblem. Exempelvis uppger hälften av kvinnorna och 44 procent av männen att de alltid eller ofta har för hög arbetsbelastning.
Drygt 90 procent av de statligt anställda är nöjda med arbetet och tycker att det är meningsfullt, intressant och stimulerande. Bland de statsanställda uppger 84 procent att de förväntar sig kunna jobba fram till pension, 81 procent bland kvinnorna, 86 procent av männen. På arbetsmarknaden i stort tror 69 procent att de kommer att arbeta fram till pensionen.
”Statsanställdas generellt sett positiva upplevelse av arbetssituationen känns igen från tidigare undersökningar. Att en positiv syn på arbetet gynnar ett längre arbetsliv är väl känt. Staten är den sektor där flest tror sig orka med arbetet fram till önskad pension”, förklarar Tarja Nevala, arbetsmiljöexpert på Arbetsgivarverket i en text på myndighetens sajt.
Men det finns arbetsmiljöproblem inom staten. 48 procent av kvinnorna som är anställda inom staten uppger att de alltid eller ofta har för stor arbetsbelastning. Bland männen är motsvarande siffra 44 procent. Det liknar svaren från övriga arbetsmarknaden. Men 78 procent av kvinnorna och 80 procent av männen i staten uppger att de trots det alltid eller oftast får möjlighet till återhämtning vid behov under arbetet. På arbetsmarknaden i stort är den siffran 74 procent.
13 procent av de statligt anställda menar att de är mentalt uttröttade efter arbetsdagens slut. Det är lägre än i kommunal och regional sektor, men jämförbart med privat sektor.
En något högre andel inom staten är drabbade av hot och våld på arbetsplatsen, 16 procent, under en 12-månaders period, jämfört med arbetsmarknaden totalt. Ensamarbete vid otrygga situationer är ungefär lika vanligt inom staten som på arbetsmarknaden i stort.
”Sett till tidigare undersökningar har problematiken med hot och våld gentemot statsanställda minskat på lång sikt. I staten utsätts däremot både kvinnor och män i lika hög grad. Inom övriga sektorer är kvinnor drabbade i högre grad. Frågan om att motverka hot och våld har länge varit och kommer fortsatt att vara, en högt prioriterad fråga för de statliga arbetsgivarna”, understryker Tarja Nevala.
81 procent av kvinnorna och 78 procent av männen i staten uppger att de aldrig arbetar ensamma eller riskerar att hamna i otrygga miljöer. 12 procent av de statsanställda uppger att de en till några gånger de senaste 12 månaderna jobbat ensam med risk att hamna i en otrygg eller hotfull situation. 11 procent av de statsanställda jobbar aldrig eller nästan aldrig i kontorsmiljö, att jämföra med 44 procent av de anställda på arbetsmarknaden totalt.
Det framgår av statistiken att 15 procent av de statsanställda i undersökningen uppger att de någon gång utsatts för kränkande särbehandling på jobbet det senaste året. Motsvarande siffra för hela arbetsmarknaden är 18 procent.
Mer än två av tre av de anställda inom staten och övriga arbetsmarknaden uppger att de alltid eller nästan alltid har möjlighet att påverka sin arbetssituation.
Fyra av fem statsanställda uppger att de kan framföra kritik mot arbetsförhållandena på sin arbetsplats. Det är marginellt högre än arbetsmarknaden i stort, där 77 procent uppger att de kan kritisera arbetsförhållandena.
”Undersökningen visar att staten står sig väl i tillitsfrågor. Samtidigt visar resultatet på vikten av att öppenhetsfrågor och arbetet mot kränkande särbehandling integreras i ett värdegrundsarbete, och också blir en del i att utveckla psykologisk trygghet inom organisationen”, betonar Tarja Nevala.
8 procent av kvinnorna i staten uppger att chefen alltid förväntar sig att de är anträffbara och tillgängliga utanför arbetstid. Bland männen är motsvarande siffra 15 procent. Bland de anställda på arbetsmarknaden i stort uppger 20 procent att de behöver vara tillgängliga utanför jobbet.
40 procent av kvinnorna i staten uppger att de aldrig har jobbat när de varit sjuka. Bland männen är siffran 43 procent och på arbetsmarknaden i stort 38 procent.
Nio av tio män och kvinnor i staten uppger att de alltid eller oftast får hjälp och stöd av arbetskollegor om man ber om det. Siffran är marginellt lägre för arbetsmarknaden i stort. Ungefär tre av fyra inom staten, liksom arbetsmarknaden i stort, uppger att de alltid eller oftast får uppskattning av kollegor eller andra personer för något man gjort. 63 procent av de statsanställda får alltid eller oftast uppskattning av chef eller ledning för något man gjort. Motsvarande siffra för hela arbetsmarknaden är 58 procent.
Arbetsmiljöundersökningen är genomförd av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket. I 2024 års undersökning har 17 600 sysselsatta svarat. Av dem var drygt 1 100 statsanställda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.