Annons:

Bild: Privat

Högt tryck på myndigheter efter Northvolts konkurs

ARBETSMARKNAD2025-04-11

När omkring 5 000 personer varslades om uppsägning från Northvolt i Skellefteå 12 mars fick det följder även för flera statliga myndigheter. En av dem är Skatteverket, som ansvarar för statliga lönegarantier till de uppsagda. ”Det har varit klart tufft, och man måste säkerställa att personalen får möjlighet till återhämtning”, säger Karolina Franzén i avdelningsstyrelsen för ST inom Skatteverket.

Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen i Västerbottens län trappade upp sin verksamhet redan i samband med det första varslet på Northvolt i oktober förra året. Länsstyrelsen samlade berörda myndigheter, tillsammans med Skellefteå kommun, till samråd.

– Vi har i princip haft veckovisa möten sedan oktober. Det här är en otroligt stor kris för Skellefteå, Västerbotten och Sverige. Det är enorma värden som gått till spillo, och nästan 1 000 personer har lämnat kommunen, säger länsrådet Lars Lustig.

Länsstyrelser har ett generellt uppdrag att samordna arbetet vid kriser. Men i de flesta fall handlar det om naturkatastrofer som skogsbränder och översvämningar.

– Det här är en annan typ av kris, och den kommer att pågå länge. Vi har fått lägga om mycket av vår agenda, och det är en hög arbetsbelastning, säger Lars Lustig.

Länsstyrelsen fick nyligen en miljon kronor i extra anslag för krishanteringen. Myndigheten arbetar kontinuerligt med lägesbilder och stöttar kommunen med analysarbete och kommunikationsstöd. Även berörda fackliga organisationer bidrar med underlag till analysen.

– Företrädare för Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer bidrar väldigt konstruktivt i de här samtalen. De ger oss bra inblickar, säger Lars Lustig.

Arbetsförmedlingen i Skellefteå har öppnat sitt kontor för fysiska besök, berättar kontorschefen Anders Eriksson.

– Vi förstärkte i höstas då 1 200 personer i Skellefteå berördes av det första varslet. Då handlade det mycket om att människor skulle kunna få sin individuella planering. Nu med konkursen får vi stöttning av 60 personer från Arbetsförmedlingen i hela Sverige som håller digitala planeringssamtal, säger han.

Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag av regeringen att ansöka om stöd från en EU-fond, Europeiska globaliseringsfonden, som kan medfinansiera exempelvis utbildning, omskolning och entreprenörskap. Insatserna kan starta redan innan fonden beslutat om stöd, och de uppsagda kan besöka en särskild lokal för att få hjälp. Projektledaren Camilla Edholm kommer just från lokalen när Publikt talar med henne.

– Det var fullt pådrag, och flera myndigheter var på plats. Det finns många frågor som inte bara berör Arbetsförmedlingen, utan även Migrationsverket, lönegarantin och Statens servicecenter, säger hon.

Det viktigaste just nu, förklarar Camilla Edholm, är att de som mist jobbet skriver in sig som arbetssökande. Eftersom många av dem som arbetat på Northvolt kommer från andra länder är en del ovana vid procedurerna, och kan behöva information om arbetslöshetsersättningen och den statliga lönegarantin som betalas ut efter en konkurs.

– Det är ju en ovanlig fördelning i den här konkursen. I höstas var det ungefär 60 procent som kom från tredje land, utanför EU, och nu talar man om att det är lika många vardera från Sverige, EU och tredje länder.

Arbetsförmedlingen kan erbjuda arbetsmarknadsutbildning för engelskspråkiga, bland annat i yrkessvenska. Men högsta prioritet är att ha kontakter med arbetsgivare och matcha de sökande mot lediga jobb, framhåller Camilla Edholm. För dem som kommer från länder utanför EU är det bråttom, eftersom de bara får stanna i Sverige i tre månader för att söka nytt arbete.

I Skellefteå har Arbetsförmedlingen sedan 2022 också ett särskilt regionalt kansli för att förmedla jobb i de nya gröna industrierna i norr. Kanslichefen Ida Rönnblom och de fem medarbetarna försöker sprida kunskap om jobbmöjligheter exempelvis i Norrbotten. Dessvärre är timingen inte den bästa, konstaterar hon.

– Stora etableringar i Norrbotten drar i gång framåt hösten, och de sökande har inte alltid så lång tid på sig. Vi försöker hitta lösningar för hela målgruppen i samarbete med en massa andra verksamheter – kommun, region, Sveriges Kommuner och regioner, länsstyrelse och Tillväxtverket med flera, säger Ida Rönnblom.

En annan myndighet som plötsligt fått mer att göra är Skatteverket. I februari i år fördes ansvaret för lönegarantin med kort varsel över till myndigheten, som snabbt fått organisera verksamheten och bygga it-system för detta. Efter Northvolts konkurs tog Skatteverket 4 179 beslut om lönegaranti inom fyra dagar.

Karolina Franzén i avdelningsstyrelsen för ST inom Skatteverket säger att hennes bild är att det hela verkar ha löpt på bra:

– Jag är imponerad. Konkursen kom som ett brev på posten, den blev verkligen ett test för våra nya handläggare, för systemen och processerna.

Men arbetsbelastningen har varit hög. För att minska trycket något skickades medarbetare från andra verksamheter än lönegarantin till informationsmöten i Skellefteå. Kanske har det också hjälpt att verksamheten är ny och inte släpar på ett bagage av tidigare perioder av stress, resonerar Karolina Franzén.

– Men arbetsgivaren måste säkerställa att medarbetarna får en återhämtning längre fram, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA