Jämställdheten skulle gynnas av mer samverkan
Det behövs mer samverkan mellan olika sektorer för att komma till rätta med jämställdhetsproblem på samhällsnivå. Det konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i en analys av myndigheters och lärosätens arbete med jämställdhetsintegrering.
”Vissa jämställdhetsproblem ligger utanför en enskild myndighets eller ett lärosätes handlingsutrymme. Ett exempel är arbetet för att motverka könsbundna studie- och yrkesval, där högskolan som enskild sektor har svårt att påverka utvecklingen”, betonar Stina Malmén, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, i en text på myndighetens sajt.
Analysen visar att det pågår ett viktigt arbete för jämställdhet ute på landets lärosäten. Samtidigt finns det utmaningar i arbetet med jämställdhetsintegrering. Enligt rapporten har det tagit tid för många lärosäten att få till en organisering av arbetet, och flera utmaningar återstår, som att nå ut i kärnverksamheten och att få till en fungerande uppföljning.
Enligt Stina Malmén finns en efterfrågan inom högskolan på större tydlighet kring hur olika uppdrag förhåller sig till varandra:
”Politisk styrning och uppdrag i regleringsbrev bedöms av de flesta lärosäten som avgörande för att arbetet inte ska avta, men det finns även en upplevelse av detaljstyrning och att det är för många uppdrag”, säger hon i nyhetstexten.
Ett annat område som enligt analysen skulle gynnas av en strukturerad, sektorsövergripande samverkan är mäns våld mot kvinnor, med koppling till bland annat brottsförebyggande arbete och sexuella trakasserier.
I analysen konstateras att myndigheter med ansvar över hela sektorer, som Brottsförebyggande rådet, Skolverket och Socialstyrelsen har stor potential att bidra till jämställdhet på samhällsnivå, genom den påverkan de har på andra aktörers arbete. Regeringen bör därför enligt Jämställdhetsmyndigheten integrera ett jämställdhetsperspektiv i andra uppdrag till myndigheter där jämställdhet kan bidra till uppdragets måluppfyllelse.
”Det kan handla om uppdrag där jämställdhet inte står i förgrunden, men ett jämställdhetsperspektiv gör att myndigheter tar med jämställdhet i analysen och når fler grupper i samhället. Om ett jämställdhetsperspektiv läggs på uppdrag om exempelvis civil beredskap gör det att myndigheter utformar en beredskap som tar hänsyn till mäns och kvinnors olika livssituation”, påpekar enhetschef Bosse Parbring i texten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.