Annons:

Arbetsmiljön i centrum efter uppsägningar

HÖGSKOLAN2025-04-11

En omfattande omställning pågår vid Högskolan Väst efter en höst och en vinter som präglats av övertalighetsförhandlingar. ”Efter en sådan här process behöver man följa upp och utvärdera vad som har hänt och kolla att allt har gått rätt till”, säger Victoria Sjöstedt, sektionsordförande för ST inom Högskolan Väst.

Förhandlingarna om uppsägningar på Högskolan Väst inleddes när arbetsgivaren i november varslade om uppsägning av ett femtiotal anställda. De avslutades strax efter jul och slutade med att 29 personer blev uppsagda.

– Det är jättetråkigt för dem som blir uppsagda, men det blir också ett stort arbete för dem som blir kvar. Efter en sådan här process behöver man följa upp och utvärdera vad som har hänt och kolla att allt har gått rätt till, säger STs sektionsordförande Victoria Sjöstedt.

Även om antalet uppsagda stannade vid 29 motsvarar neddragningarna i verksamheten enligt Victoria Sjöstedt omkring 45 till 50 personer, inräknat dem som lämnat av andra skäl under perioden.

– Det är mycket färre människor kvar som ska göra jobbet. Vi har gått från cirka 750 till 700 anställda vid högskolan. Uppsägningstiderna löper ut under året, så omställningen är ett pågående arbete, säger hon.

På det stora hela tycker Victoria Sjöstedt att arbetsgivarsidan har skött förhandlingar och omställning på ett bra sätt.

– Samarbetet mellan oss och arbetsgivaren har fungerat bra. Många medlemmar har gått vidare till Trygghetsstiftelsen. Arbetsgivaren har jobbat väldigt bra med omställningen för att hjälpa de berörda vidare i livet. Mycket av det fackliga arbetet handlar nu om arbetsmiljön för dem som blir kvar, förklarar hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA