Annons:

Få myndigheter är felfria

STATSFÖRVALTNING2025-04-11

Ekonomistyrningsverket, ESV, har granskat 211 myndigheters efterlevnad av statens ekonomiadministrativa regelverk. De vanligaste avvikelserna rör enligt ESV elektroniska beställningar, hantering av hyresavtal och spårbarhet vid rättelse av bokföringsposter.

Av de 211 myndigheter som omfattats av uppföljningen för 2024 har sju av tio färre än två avvikelser, konstaterar ESV. Undersökningen har omfattat 52 frågor, varav myndigheterna själva besvarat 36 genom självdeklaration, medan ESV besvarat 16. För majoriteten av de 52 frågorna är det tre eller färre myndigheter som har avvikit från regelverket.

19 av de 211 myndigheterna har fem eller fler avvikelser från regelverket. En av dessa hade avvikelser för 14 av de 52 frågorna.

De tre frågor där flest myndigheter avviker från reglerna rör elektroniska beställningar, hantering av hyresavtal och spårbarhet vid rättelse av bokföringsposter. Samma frågor hade flest avvikelser även förra året.

Enligt regelverket ska myndigheter med fler än 50 anställda utföra sina beställningar elektroniskt. Men enligt Myndigheten för digital förvaltning, Digg, gör mer än hälften av myndigheterna mindre än 30 procent av sina beställningar elektroniskt. ESV konstaterar att det innebär att endast ett fåtal myndigheter uppnår effekter av e‑handel, såsom ökad effektivitet, intern kontroll och bättre uppföljningsmöjligheter.

Det är vanligt att myndigheter missar att lämna uppgifter om nya hyresavtal till ESV inom en månad efter det att handlingarna har undertecknats. Av de hyresavtal som lämnades in under 2024 kom 60 procent in för sent. ESV använder avtalen för att ta fram det underlag till pris- och löneomräkningen som myndigheten årligen ska lämna till regeringen. Om avtalen kommer in för sent kan omräkningstalen bli felaktiga, påpekar ESV. Det kan i sin tur påverka regeringens budgetförslag och beräknade anslagsnivåer för kommande år.

När en myndighet rättar en bokföringspost ska den säkerställa att rättelsen framgår tydligt vid en granskning. Var fjärde myndighet uppger enligt ESVs granskning att de inte kan se om samtliga bokförda poster senare har rättats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA