Klart för nytt huvudavtal

ARBETSMARKNAD2008-05-06

LO har gått med på att förhandla om ett nytt huvudavtal. Det nya avtalet ska ersätta Saltsjöbadsavtalet från 1938.

Initiativet har kommit från de privata arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, och tjänstemännen i PTK, Privattjänstemannakartellen, har redan tidigare förklarat sig villiga att medverka till ett nytt avtal.

Saltsjöbadsavtalet mellan LO och Svenska arbetsgivareföreningen innehåller bland annat regler om stridsåtgärder och sympatiåtgärder som fortfarande tillämpas. Avtalet gällde från början endast den privata sektorn, men reglerna har kommit att betraktas som rättsgrundsatser över hela arbetsmarknaden.

Arbetsgivarna vill ha större flexibilitet i anställningsskyddet och stramare konfliktregler. LOs Wanja Lundby-Wedin har sagt sig beredd att diskutera även konfliktreglerna.

I ett gemensamt uttalande säger LO, PTK och Svenskt Näringsliv att den internationella ekonomiska integrationen ställer krav på fungerande regelsystem och relationer på arbetsmarknaden. En ny, övergripande reglering ska både stärka företagens konkurrensförmåga och de anställdas trygghet och utveckling.

Parterna markerar också ett försvar för kollektivavtalen i relation till lagstiftning. ”Ju mer vi själva kan ta ansvar för våra egna förhållanden, desto starkare blir kollektivavtalssystemet”, sägs det i uttalandet.

De tre förhandlingsparterna räknar med att träffa ett nytt huvudavtal under hösten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA