Annons:

Flera orsaker till att a-kassor avstår sanktioner

A-KASSAN2025-04-17

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har efterlyst en mer enhetlig tillämpning av reglerna för a-kassan. Efter en granskning konstaterar nu IAF att det viktigaste skälet till att a-kassorna avstår från sanktioner är att de tar hänsyn till att den arbetssökande haft tid utan ersättning.

När en a-kassa prövar en underrättelse beslutar den antingen om en sanktion eller lämnar underrättelsen utan åtgärd. Hur många av de prövade underrättelserna som faktiskt leder till sanktion kallas sanktionsgrad. IAF har granskat orsakerna till att sanktionsgraden har minskat med 20 procent sedan 2020.

Den främsta orsaken till minskningen är enligt rapporten att det har blivit vanligare att a-kassan lämnar en underrättelse utan åtgärd av hänsyn till att den arbetssökande har haft tid utan ersättning i den månad som underrättelsen avser. Sådan tid är enligt IAF exempelvis arbete och sjukdom. I den situationen sänker a-kassan kravet på hur många arbeten som ska ha sökts i proportion till tiden utan ersättning.

Andra orsaker till att sanktioner uteblir är att den arbetssökande kompletterar med fler sökta arbeten efter att aktivitetsrapporten skickats in, att den arbetssökande fått otydlig eller motstridig information om hur många arbeten hen förväntades söka eller att a-kassorna reder ut oklarheter i aktivitetsrapporten, exempelvis att den arbetssökande har fyllt i rapporten felaktigt.

IAFs granskning bygger på en kombination av ärendegranskning hos tre a-kassor och en statistisk analys av alla de 24 a-kassorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan IAF
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA