Intern LO-kritik mot nytt huvudavtal

ARBETSMARKNAD2008-05-08

LOs styrelse får intern kritik för beslutet att inleda förhandlingarna om ett nytt huvudavatal. Flera tunga fackförbund anser att LO-kongressen borde ha fått yttra sig innan beslutet togs, skriver LO-tidningen.

Av:  Rita Rusanen

Nu växer den interna kritiken mot att LOs styrelse beslutat att inleda förhandlingar utan att LO-kongressen i juni fått möjlighet att yttra sig, skriver LO-tidningen. Det nya huvudavtalet ska ersätta Saltsjöbadsavtalet som upprättades mellan LO och Svenska arbetsgivareföreningen. Flera fackförbund, däribland Byggnads, anser att det inte var självklart att det skulle bli förhandlingar.

– Det finns en oro för vad som kommer ur förhandlingar där strejkrätt och sympatiåtgärder ska diskuteras, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads till LO-tidningen.

Per Winberg på Transport är inte negativ till själva förhandlingarna, men anser att facket borde vägra att diskutera begränsningar av konfliktåtgärder.

Annan kritik som riktas mot LO-ledningen är att förbunden fått för lite information inför beslutet att gå in i förhandlingarna med arbetsgivaren.

Erland Olauson, LOs avtalssekreterare, har svårt att förstå kritiken. Han säger att fortlöpande information har getts till förbunden sedan samtalen med Svenskt Näringsliv och PTK inleddes i höstas. Han anser inte att kongressen blivit överspelad när det gäller beslutet om förhandlingarna.

– Vi tog inte ställning till sakfrågorna i LO-styrelsen utan vi tog ställning till vilka frågor vi är beredda att diskutera. Hur man sedan ska ställa sig i de olika sakfrågorna måste man besluta längre fram, säger Erland Olauson till LO-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA