Förslag att nämnd ska bedöma strejk
LO och PTK föreslår att en partssammansatt nämnd ska bedöma om en konflikt på arbetsmarknaden är förenlig med god sed eller inte.
De fackliga centralorganisationerna Landsorganisationen, LO, och Privattjänstemannakartellen, PTK, inledde i våras förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal. Målet har kallats ett Saltsjöbadsavtal 2.0. Saltsjöbadsavtalet träffades 1938 på Grand Hotel i Saltsjöbaden mellan LO och dåvarande SAF och blev grunden för det som kallats den svenska modellen.
Ambitionen är att ett nytt huvudavtal för den privata sidan ska vara klart i mars. I förhandlingarna har Svenskt Näringsliv fört fram förslag om att begränsa konflikträtten. Arbetsgivarna vill bland annat ha förbud mot sympatiåtgärder, förbud mot samhällsfarliga konflikter, att medlare ska ha rätt att skjuta upp eller stoppa konflikter och att en stridsåtgärds omfattning och syfte måste stå i proportion till effekterna för företag och för tredje man.
Nu svarar LO och PTK med att föreslå en partsammansatt nämnd som ska bedöma om en konflikt bryter mot god sed. Dessutom föreslår man branschanknutna medlare som ska utses av parterna och ta över en del av det statliga Medlingsinstitutets roll.
– Vi kan inte ta av fackförbunden något när det gäller rätten att strejka. Däremot kan vi skapa regelverk för detta, säger Per Bard, LOs avtalssekreterare, till LO-tidningen.
I kärnfrågan är parterna i grunden överens, säger PTKs förhandlingsledare Lars-Bonny Ramstedt till tidningen Kollega:
– Både Svenskt Näringsliv och vi vill få ordning och reda på de svenska avtalsrörelserna.
Den 6 november väntas arbetsgivarna svara på fackens förslag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.