Vid årsskiftet blir det möjligt att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepensionen. Parterna i den statliga sektorn har nu träffat avtal om hur den nya möjligheten ska tillämpas.
ST utvidgar sina sympatiåtgärder riktade mot bilföretaget Tesla genom att låta fler adresser omfattas av blockaden mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall. Anledningen är att Tesla kringgått de tidigare åtgärderna.
Regeringen måste skyndsamt ge Centrala studiestödsnämnden, CSN, resurser att hantera omställningsstudiestödet. Det kräver de tre centrala parterna bakom reformen i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.
Mer än hälften av tjänstemännen i åldern 50 till 67 år planerar att gå i pension före riktåldern. Det viktigaste skälet uppges vara brister i arbetsmiljön, enligt en ny rapport från TCO. ”Vi behöver ett pensionssystem som gör det lönsamt att jobba längre”, konstaterar TCOs ordförande Therese Svanström.
Elbilstillverkaren Tesla har hittat ett sätt att komma förbi STs och Sekos blockad av postutdelning till företaget. I stället för att beställa registreringsskyltar till nyregistrerade bilar beställer Tesla ersättningsskyltar till de nya ägarna, skriver Arbetsvärlden.
Göta hovrätt har upphävt Norrköpings tingsrätts tillfälliga beslut att låta Tesla hämta registreringsskyltar direkt hos tillverkaren. Beslutet hade överklagats av Transportstyrelsen.
Efter Transportstyrelsen överklagat den tingsrättsdom som ålade myndigheten att lämna ut registreringsskyltar till Tesla har Göta hovrätt beslutat att inhibera – avbryta verkställandet – av beslutet.
ST och Seko begär att få gå in på Postnords sida i domstolsprocessen med Tesla. Biltillverkaren har stämt Postnord sedan leveranserna av brev och paket uteblivit som en följd av de fackliga sympatiåtgärderna till stöd för IF Metalls strejk. ”Vi anser att våra rättigheter berörs direkt av Teslas stämningsansökan”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist till Lag & Avtal.
De finländska tjänstemannafacken planerar att gå ut i stora demonstrationer i morgon lördag. Under rubriken ”Med måtta i allt” protesterar tjänstemännen mot regeringens fackföreningsfientliga politik. Centralorganisationen STTKs ordförande Antti Palola kallar regeringsprogrammets formuleringar ”oskäliga”.
STs förbundsordförande Britta Lejon har blivit vald till ordförande för den internationella fackliga organisationen för offentliganställda, PSI. I den rollen vill hon arbeta för fackliga rättigheter och bidra till att göra offentliganställdas röster hörda.
Det är inte anständigt att avvisa asylsökande till Belarus, där fackligt aktiva riskerar förföljelse och fängelse, skriver de tre fackliga centralorganisationernas ordförande i en gemensam debattartikel i Arbetsvärlden.
Nu kräver de pendeltågsförare som undantagits från en tidigare stämning för vild strejk ekonomisk ersättning av Almega Tågföretagen. Trots att de inte längre hotas av böter kommer de ändå att få betala förarnas juridiska ombud, skriver Arbetsvärlden.
Nu ställer LO och Svenskt Näringsliv krav på regeringen att få ordning på omställningsstudiestödet, rapporterar Ekot. Annars riskerar hela las-överenskommelsen att falla, enligt parterna.
I Stockholm har en tågvärd vid pendeltågen varslats om uppsägning för att ha lagt ut en filmsekvens på Tiktok, rapporterar Ekot. Filmen ska ha visat delar av en förarhytt, och arbetsgivaren anser att detta utgjort en säkerhetsrisk.