Pensionsmyndighetens personalansvarsnämnd har beslutat om löneavdrag för en person med chefsbefattning vid myndigheten, sedan han köpt in så kallade Disc-tester av en konsult, uppger Sveriges Radio.
En omfattande omställning pågår vid Högskolan Väst efter en höst och en vinter som präglats av övertalighetsförhandlingar. ”Efter en sådan här process behöver man följa upp och utvärdera vad som har hänt och kolla att allt har gått rätt till”, säger Victoria Sjöstedt, sektionsordförande för ST inom Högskolan Väst.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Länsstyrelsen i Uppsala län för att en anställds tidigare JO-anmälan togs upp under hennes lönesamtal. ”Var och en har rätt att göra en anmälan till JO utan att löpa någon som helst risk för kritik eller repressalie från sin arbetsgivare”, betonar JO Per Lennerbrant.
Regeringskansliet köper ut en medarbetare vid utrikesdepartementet, UD, med ett avgångsvederlag på drygt 1,3 miljoner kronor. Anställningen upphör utan uppsägningstid 30 april.
En anställd på Arbetsförmedlingen hotas av uppsägning på grund av långvarig misskötsamhet. Enligt en anmälan till personalansvarsnämnden har arbetsförmedlaren haft problem med misskötsamhet sedan 2017.
Efter en lång omställningsprocess är förhandlingarna på Tillväxtverket nu avslutade. 14 medarbetare får lämna sina jobb, färre än vad som först befarades. ”Det är blandade känslor”, säger Linn Johansson, tillförordnad avdelningsordförande för ST inom Tillväxtverket.
Skatteverkets avdelning för företagsbeskattning begär att myndighetens personalansvarsnämnd ska besluta att avskeda en handläggare och anmäla honom till åtal. Enligt anmälan har handläggaren bland annat gjort otillåtna slagningar i myndighetens register.
En ordningsvakt vid en tingsrätt får tio dagars löneavdrag, har Domstolsverkets personalansvarsnämnd beslutat. Ordningsvakten hade helgtjänst, men öppnade inte den låsta entrédörren. Därtill bar han civila kläder och hade med sig sin dotter till jobbet.
Arbetsförmedlingen vill avskeda en anställd som fällts i domstol för våldtäkt, misshandel och olaga hot. Förtroendet är helt förbrukat, skriver myndigheten i anmälan till personalansvarsnämnden.
Offentlighets- och sekretesslagen är inget hinder för att lämna ut statligt anställdas namn och lön. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast, sedan två kammarrätter nekat en person som angett personnummer för anställda vid domstolarna att få del av de uppgifterna.
Direktivet om minimilöner bör förklaras ogiltigt. Det skriver EU-domstolens generaladvokat i ett utlåtande, rapporterar Arbetsvärlden. Om domstolen följer förslaget är det en seger för Danmark och Sverige, som stämt EU-kommissionen och EU-parlamentet.
En frivårdsinspektör inom Kriminalvården får femton dagars löneavdrag sedan hon bland annat misskött rapporteringen av sin flextid och tittat på Youtube på arbetstid. Myndighetens personalansvarsnämnd anser att förseelserna inte kan anses som ringa.
Skatteverkets personalansvarsnämnd har beslutat om disciplinpåföljd i form av löneavdrag för en handläggare vid myndigheten. Den anställde har enligt nämnden gjort sig skyldig till sexuella trakasserier mot en kollega.
Kriminalvården stäms för brott mot diskrimineringslagen sedan en frivårdsinspektör enligt sitt fackförbund utsatts för kränkningar på sin arbetsplats. Facket anser att myndigheten inte agerat tillräckligt snabbt, och kräver att kvinnan ska få 150 000 kronor i diskrimineringsersättning.
Ingen jobbsökande som överklagat en statlig myndighets anställningsbeslut fick bifall i Statens överklagandenämnd under 2024. Men sex myndigheter fick bakläxa och måste göra om hela eller delar av anställningsprocessen.