Oenighet om nytt huvudavtal

FACKLIGT2008-02-19

Om inte konfliktreglerna skärps är Svenskt Näringsliv inte berett att teckna ett nytt huvudavtal med LO och PTK. Men varken LO och PTK är beredda att göra avkall på konflikträtten.

De fackliga organisationerna och arbetsgivarna inom den privata sektorn har inlett diskussioner om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden. Avtalet ska ersätta Saltsjöbadsavtalet från 1938.

– Blir det inga förändringar av konfliktreglerna så kommer det inte att bli något nytt huvudavtal, säger Jan-Peter Duker, vice vd i Svenskt Näringsliv till Svenska Dagbladet, SvD.

Svenskt Näringsliv hävdar att de fackliga hoten om konflikter kostar för mycket. Arbetsgivaren tvingas under hot om strejk att skriva under avtal som blir för dyra. Enligt arbetsgivarna har maktbalansen satts ur spel

– Det fräter på förtroendet mellan parterna och vi får inte ett fungerande förhandlingssystem, säger Jan-Peter Duker.

Han vill att varsel om stridsåtgärder inte ska förekomma förrän parterna förhandlat i botten och att stridsåtgärder ska förbjudas under pågående medling.

PTKs ordförande Mari-Ann Krantz avvisar arbetsgivarnas krav på skärpta konfliktregler:

– Det finns inget som helst behov av det. Vi har precis börjat diskussionen om ett nytt huvudavtal. Att då går ut och villkora den och att hota, det är inte särskilt god förhandlingsetik, säger hon till SvD.

LOs avtalssekreterare Erland Olausson är förvånad över utspelet från Svenskt Näringsliv.

– Vi är beredda att diskutera formerna för umgänget på arbetsmarknaden. Men det Svenskt Näringsliv kräver nu är att inskränka konflikträtten. Det har vi klart sagt att vi inte kan tänka oss, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA