Ett vikariat kan vara ett bra sätt att få in foten på en arbetsplats. Men det är också en osäker anställningsform. I lagar och avtal finns regler som styr vad som gäller när en vikarie anställs.
Arbetsgivare måste varje år göra en lönekartläggning i syfte att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Lagstiftningen innebär dock inte att alla löneskillnader måste åtgärdas.
När verksamheter står inför besparingskrav och nedskärningar kan det leda till uppsägningar. Om du skulle förlora jobbet finns det avtal som kan underlätta omställningen och ge dig ekonomiskt och praktiskt stöd.
Frågan om kollektivavtal har varit i hetluften. På flera stora företag har facken stridit för något som många uppfattat som en självklar rätt. Men vad innebär ett kollektivavtal egentligen?
Flexpensionen kan ge dig mer pengar i pensionskuvertet eller dryga ut din inkomst om du vill och får gå ned i tid de sista arbetsåren. Men hur långt flexpengarna räcker beror på hur mycket din arbetsgivare hinner betala in.
Många som börjar ett nytt jobb får göra det med en provanställning. Under den tiden har den anställde inte samma trygghet som på en fast tjänst. Därför är det viktigt att känna till vad som gäller innan du accepterar att bli provanställd.
De flesta anställda har återkommande utvecklingssamtal med sin närmaste chef. Det är ett utmärkt tillfälle att resonera om förväntningar och behov – därför är det viktigt att förutsättningarna för samtalet är så goda som möjligt.
För att kunna hålla fokus en hel arbetsdag är pauser nödvändiga. Regelbunden återhämtning under arbetspassen motverkar ohälsosam arbetsbelastning och stress. Därför är rätten att ta raster och pauser reglerade i lag.
När skyddsombud uppmärksammar risker i arbetsmiljön ska de åtgärdas av arbetsgivaren. Om de inte rättas till kan Arbetsmiljöverket besluta om både böter och förbud.
Efter rekordmånga varsel i början av coronapandemin sjönk antalet till mycket låga nivåer. Nu ökar antalet varslade på nytt. Men långt ifrån alla varsel slutar med att anställda sägs upp.
En bisyssla kan vara nästan vad som helst som du är engagerad i utanför ditt ordinarie arbete. Även om du har glädje och nytta av din bisyssla kan den dock vara ett problem för din arbetsgivare – som i vissa fall har rätt att begära att du avslutar den.
Arbetsgivare har stora möjligheter att flytta anställda till nya arbetsuppgifter. Men det finns begränsningar, och reglerna ser olika ut beroende på orsaken till omplaceringen.