
ST vill se utvidgad definition av nattarbete
En reglering av hanteringen av säkerhetsklassning, slopad karensdag samt att nattarbete ska börja gälla en timme tidigare är några av de krav som ST ställer i förhandlingarna om branschavtalet för medlemmar inom Postnord och på flygplatser.
Under fredagen växlade ST yrkanden med arbetsgivarorganisationen Almega för det kollektivavtalsområde som omfattar medlemmar inom Postnord och Swedavia.
Det nuvarande avtalet löper ut 31 juli och STs förhandlingsledare Sofia Torrberg väntar sig svåra förhandlingar.
‒ Vi har två andra förhandlingar i gång redan nu och märker att vi står långt ifrån varandra. Det kommer nog att bli kärvt. Vi har inte alls samma problembild, säger hon.
I yrkandet som ST lämnat över till arbetsgivarparten ingår löneökningar i nivå med det ”märke” som satts inom industrin på 6,4 procent över två år, krav på arbetstidsförkortning och slopad karensdag. Det är krav som förbundet ställt på samtliga avtalsområden.
I förhandlingarna om det centrala avtalet som ska gälla för Postnord och Swedavia ser Sofia Torrberg utöver det även två andra frågor som särskilt viktiga. Den första rör nattarbete och krav på nåbarhet:
‒ Vi vill att förutsättningar och förväntningar på våra medlemmar ska vara tydliga. Kan man bli kontaktad när som helst? Men policy för nåbarhet är en fråga som vår motpart har svårt för att ta till sig. Vi vill också förändra definitionen av nattarbete så att det börjar gälla tidigare än i dag, säger Sofia Torrberg.
Säkerhetsklassningar av tjänster är också en fråga som ST vill reglera i det nya avtalet.
‒ Som det ser ut i dag blir individen väldigt utlämnad i de intervjuer som görs i samband med säkerhetsklassningar. Det finns inte heller någon överklagandeinstans. Där vill vi skriva in att ett fackligt ombud ska kunna vara med vid sådana intervjuer.
Att säkerhetsklassning har blivit allt vanligare har gjort det till ett växande problem för medlemmar, menar Sofia Torrberg.
‒ Allt fler tjänster omfattas av säkerhetsklassning och det är inte alltid lätt att förstå syftet bakom det. Vi kan också se att systemet används i situationer där arbetsgivaren vill göra sig av med anställda men saknar grund för uppsägning, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.