Annons:

På frågan ”Vad kan du inte vara utan på jobbet?” svarar Agneta Claesson: ”Jag hör till dem som fortfarande har en pappers­kalender. Jag tycker den ger en bättre översikt och för mig fungerar den som en komihåglista. Jag har mycket svårt att lämna den, vare sig det är måndag eller lördag.”
Bild: Anders Andersson
På frågan ”Vad kan du inte vara utan på jobbet?” svarar Agneta Claesson: ”Jag hör till dem som fortfarande har en pappers­kalender. Jag tycker den ger en bättre översikt och för mig fungerar den som en komihåglista. Jag har mycket svårt att lämna den, vare sig det är måndag eller lördag.”

Med möten på agendan

PÅ MITT JOBB: PENSIONSMYNDIGHETEN2025-03-31

Hej Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Vad gör du på jobbet just nu?
– Jag laddar inför en informationsinsats som vi kallar Kuvertjakten, som har tioårsjubileum i år. Någon dag efter att det orange pensionskuvertet landat i folks brevlådor så är vi ute på olika ställen i landet för att möta människor för spontana samtal om pensionen. Att vara ute fysiskt öga mot öga är väldigt värdefullt. Vi får många samtal som aldrig hade ägt rum annars. Jag mötte en yngre tjej en gång på Malmö central som sade ”nu har jag sett er här i flera dagar och tänkt att jag kanske kommer att ångra mig när jag blir äldre om jag inte går fram nu”. I relation till hur många vi möter så är det väldigt sällan som någon är kritisk. Men det är klart, det finns de som inte kan separera det som politiken bestämmer från Pensionsmyndighetens uppgift. Det som är bra är att vi aldrig står ensamma utan är minst två, och vi har larm. Men vi har inte behövt använda det.

Vad gör du på ditt jobb till vardags?
– Jag informerar om pension i olika forum. Nu för tiden är det vanligt med digitala möten. De rullar på varje vecka och aviseras på Pensionsmyndighetens sajt. De riktar sig till alla åldrar, bland annat till dem som har långt kvar till pensionen, är pensionsplanerare eller funderar på att bli ”jobbonärer” – de som vill blanda arbete och pension. Vi ordnar också digitala frågestunder. Den som är intresserad ansluter digitalt och det kostar ingenting. De digitala mötena har jag ofta från min egen hemmastudio som sattes upp under pandemin, med grön bakgrund och ljus och allting. När vi sänder på kvällar känns det ovärderligt att inte behöva åka till kontoret i Halmstad och vara ensam där. Men vi har också vanliga fysiska möten där vi åker ut till olika ställen. Vi informerar om både den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Varför är du medlem i ST?
– Jag har alltid varit medlem i facket, så länge jag har arbetat. När jag började jobba statligt var ST ett naturligt och bra val. Det är en trygghet att kunna vända sig till sitt fackförbund.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA