
Nya rutiner infördes efter pulverbreven
Våren 2023 tog samtliga länsstyrelser emot brev med vitt pulver, en händelse som väckte stor uppmärksamhet. Länsstyrelsen i Skåne län drog lärdom av händelsen, och när ett nytt misstänkt brev upptäcktes i posten på myndigheten fungerade rutinerna bättre, berättar den tillförordnade säkerhetsskyddschefen Patrik Blönnigen.
Då
I mars 2023 rapporterade Publikt och andra medier om att alla landets 21 länsstyrelser fått brev som innehöll ett vitt pulver. Avsändaren kritiserade myndigheternas djurtillsyn och försändelserna ledde till larmsamtal över hela Sverige. Länsstyrelser utrymdes, polis och räddningstjänst kallades till kontoren och på några platser fick personer i täta skyddsdräkter ta sig in för att evakuera medarbetare. Först senare kunde Polisen meddela att pulvret var ofarligt.
Nu
Patrik Blönnigen, tillförordnad säkerhetsskyddschef på Länsstyrelsen i Skåne län, var själv inte på plats den där dagen för snart två år sedan. Men han har läst rapporterna.
Klockan 10.14 kom den första varningen från Polisen: Flera länsstyrelser hade mottagit hotfulla brev med ett ämne som misstänktes vara farligt.
– Då visste vi inte om vi hade fått något till oss, säger Patrik Blönnigen.
10.18 kontaktades vaktmästeriet. 10.32 bekräftades att ett misstänkt brev påträffats. Fem minuter senare isolerades samtliga anställda som exponerats för försändelsen i ett intilliggande mötesrum. Fyra personer fördes till sjukhus för provtagning. Övrig personal utrymdes och uppmanades att jobba hemifrån.
Vårvintern 2025 konstaterar Patrik Blönnigen att rutinerna fungerade väl. Polisen fann aldrig brevens avsändare, men länsstyrelsen drog flera lärdomar av händelsen.
– Den första var att vi behövde en lite tydligare ansvarsfördelning när sådant här händer.
Även posthanteringen har förändrats. Lokalerna har byggts om för att minska risken att farliga ämnen sprids. Nu finns där också vårdutrustning, ombyteskläder och behållare för misstänkta försändelser. Nya rutiner har tagits fram för hur medarbetarna ska agera om de upptäcker misstänkta brev.
– Vi har gjort det tydligt vad man ska göra om paketet är öppnat respektive oöppnat, om det innehåller elektronik, sprängmedel eller andra ämnen, och så vidare, säger Patrik Blönnigen.
Efter händelsen erbjöds också de medarbetare som fördes till sjukhus stöd från företagshälsovården. Patrik Blönnigens bild är att de flesta av länsstyrelsens övriga anställda inte reagerade så kraftigt.
– Det var värre för dem i registraturen, de som hanterar posten efter vaktmästeriet. När vi tog fram de nya rutinerna höll vi en hel del utbildning för dem, säger han.
Trots att mindre än två år gått har Länsstyrelsen i Skåne län redan fått användning av de nya rutinerna. Sommaren 2024 upptäcktes återigen ett misstänkt brev i myndighetens post. Lokalerna utrymdes och räddningstjänsten kallades till platsen.
– Det var väldigt uppstressat – vilket man kan förstå när vi nyligen haft en incident. Men hade man bara tittat lite noggrannare tror jag att händelsen kunnat undvikas, säger Patrik Blönnigen.
Den misstänkta försändelsen visade sig innehålla fröprover från Jordbruksverket.
– Men rutinerna fungerade bättre den gången. Och vi fick anledning att uppdatera dem igen på ett par punkter.