Oklart inför myndighetsförhandlingar
De avtal som blivit färdiga i år spretar åt lite olika håll. Det ger STs kommande förhandlingar med Arbetsgivarverket ett svårare utgångsläge, men lämnar samtidigt större utrymme för diskussion, säger förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
Facken har varit mer splittrade i årets avtalsrörelse än i den förra. Därför finns det inte något riktigt tydligt märke att följa när STs kommande förhandlingar drar igång.
– I stället för ett märke har vi ett spann, konstaterar Åsa Erba- Stenhammar, STs förhandlingschef.
Eftersom ST vill »bidra till en ansvarsfull lönebildning« försöker man vara följsam i förhållande till de färdiga avtalen. Åsa Erba-Stenhammar bedömer att avtalens längd därför kommer att hamna mellan 18 och 24 månader – med löneökningar på omkring 1,7 procent om året.
– Tyvärr är de flesta överenskommelser baktunga, de ger mer pengar mot slutet. Vi vill hellre ha de högre siffrorna först, eftersom det ger mer pengar, säger Åsa Erba-Stenhammar.
Ändå är hon hoppfull:
– Framför allt för att arbetsgivarna inte har fått något gehör för sin linje om sifferlösa avtal. Den linjen kan de inte hålla.
De hittills tecknade avtalen löser också frågan om bemanningsföretag på olika sätt.
– Alla har valt sin egen lösning, så vi saknar märke. Men signalen om att frågan behöver regleras har helt klart nått fram till arbetsgivaren.
Att märket är otydligt kommer troligtvis att leda till längre diskussioner och mer utdragna förhandlingar, tror hon.
Den 5 maj beslutar STs förbundsstyrelse om yrkandena på Arbetsgivarverkets avtalsområde. Sedan sker förhandlingarna tillsammans med ytterligare sju förbund inom TCO och Saco.
16 juni växlar facken yrkanden med arbetsgivarsidan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.