"Livsanpassad arbetstid" är STs krav

AVTALSRÖRELSEN2010-05-06

Reallöneskydd, kompetensutveckling och livsanpassad arbetstid. Det är frågor ST vill driva i förhandlingarna på myndighetsområdet.

Av:  Alexander Armiento,  Eva Spira

Nu har STs förbundsstyrelse fastställt inriktningen inför avtalsförhandlingarna med Arbetsgivarverket.

Förbundets första krav är en likvärdig löneutveckling med den konkurrensutsatta industrin. Alla ska få reallöneskydd och det ska finnas en garanti om en lägsta individuell löneutveckling vid varje revisionstillfälle.

Därutöver vill förbundet lyfta ett antal andra frågor i förhandlingarna. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar har medlemmarnas prioriteringar varit tämligen samstämmiga:

– Det finns en stor samsyn inom ST om vilka frågor som är de viktigaste: rätt lön, vikten av kompetensutveckling och problem med arbetstiden. Det är ett styrkebesked, säger hon.

När det gäller arbetstiden vill ST bland annat att medlemmarna ska få större möjligheter att styra sin arbetstid:

– Där arbetsgivaren vill se en ”verksamhetsanpassad arbetstid” ser STs medlemmar behov av en ”livsanpassad arbetstid”, där det är möjligt att kombinera arbete, andra åtaganden och fritid i livets olika skeden.

En annan viktig fråga för förbundet är stärkta skrivningar om kompetensutveckling.

– Kraven på verksamheterna förändras, och det är oerhört viktigt att våra medlemmar har den kompetens som kommer att efterfrågas i framtiden, säger Åsa Erba-Stenhammar.

De slutgiltiga fackliga avtalskraven spikas när ST pratat ihop sig med ytterligare sju förbund inom OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd. 16 juni lämnar facken sitt yrkande till Arbetsgivarverket. Det nuvarande avtalet löper ut 30 september.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA