Annons:

Bild: Arbetsgivarverket

Arbetsgivarverket välkomnar att märket är satt

AVTALSRÖRELSEN2025-04-02

Arbetsgivarverket, som företräder arbetsgivarna på det statliga avtalsområdet, välkomnar det nya löneavtalet mellan parterna inom industrin. Förhandlingschefen Andreas Nyström är positiv till att det blev ett tvåårigt avtal och menar att det ”ger mer stabilitet”.

”Det är bra att parterna inom industrin kunde enas innan de gamla avtalen löpte ut, och att det blev ett tvåårigt avtal som ger mer stabilitet. Det är viktigt i en tid med kris, krig i närområdet och hot om tullar som riskerar att påverka det konkurrensutsatta näringslivets förutsättningar”, framhåller Arbetsgivarverkets förhandlingschef Andreas Nyström i en text på myndighetens webbplats.

Arbetsgivarverket konstaterar att parterna inom staten har att förhålla sig till det så kallade märket när det centrala avtalet på myndighetsområdet går ut i höst. Fram till dess gäller löneökningstakten i det nuvarande löneavtalet, RALS 2023–2025, för statliga arbetsgivare.

De nya avtalen på industrins område, som träffades 31 mars, gäller från 1 april i år till 31 mars 2027. Parterna inom industrin har enats om löneökningar på 3,4 procent 1 april 2025 och 3,0 procent 1 april 2026. Avsättningar till flexpension och arbetstidsförkortning ska räknas av inom märket, framhåller Arbetsgivarverket.

I den statliga sektorn pågår förberedelserna för avtalsrörelsen. Arbetsgivarverket påpekar att avtalen på statlig sektor för OFR/S,P,O och Seko är tidsbegränsade och gäller perioden 2023–2025, medan avtalet med Saco-S gäller tillsvidare.

”Det är väsentligt att lokala parter som till exempel flyttat fram revisionstidpunkter eller vars genomförandeprocess förskjutits förhåller sig till märket för löneökningstakten 2023–2025. Detta oavsett om lönerevisionerna genomförs enligt tillsvidareavtalet eller något av de tidsbegränsade avtalen. Den statliga sektorn ska inte vara löneledande”, betonar Andreas Nyström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA