Ovanligt stora brister i myndigheters årsredovisningar
Den årliga granskningen av myndigheternas årsredovisningar har avslöjat fler fel och brister än någon gång tidigare, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. 25 myndigheter får kritik för väsentliga fel. Exempelvis har Jordbruksverket, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Socialstyrelsen överskridit sina ekonomiska ramar.
Riksrevisionen har genomfört årets granskning av 221 statliga myndigheters och organisationers årsredovisningar för 2024. 25 myndigheter får efter granskningen kritik för väsentliga fel i redovisningen. Den vanligaste bristen är stora överskott eller underskott på avgiftsbelagda tjänster som ska gå jämnt ut. Att myndigheterna överskrider sina ekonomiska ramar är ett annat återkommande fel.
”Antalet modifieringar är det högsta sedan Riksrevisionen bildades 2003. Men givet det stora antalet myndigheter som vi granskar är ökningen inte särskilt dramatisk. Framför allt beror den på att vi har skärpt kriterierna för när fel kan påverka revisionsberättelsen”, kommenterar riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg revisionens resultat i pressmeddelandet.
Bland de myndigheter som fått modifierad revisionsberättelse 2024 finns Högskolan Dalarna, Karolinska institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Naturhistoriska riksmuseet, Malmö universitet och Umeå universitet, som alla haft stora ackumulerade överskott på avgiftsbelagda tjänster som ska gå jämnt ut.
Moderna museet och Riksarkivet har i stället stora ackumulerade underskott i avgiftsbelagd verksamhet som ska gå jämnt ut. Det har även Länsstyrelsen i Västra Götalands län, vars stora ackumulerade överskott enligt Riksrevisionen borde ha betalats tillbaka till statsbudgeten.
Försvarets materielverk, Statens jordbruksverk, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Rymdstyrelsen och Socialstyrelsen har alla överskridit sina ekonomiska ramar. Försvarets materielverk har dessutom bokfört utgifter på fel anslag och därmed inte redovisat ett anslagsöverskridande på ett korrekt sätt.
Två museimyndigheter, Naturhistoriska riksmuseet och Statens historiska museer, får kritik av Riksrevisionen för att de har bedrivit kafé- och serveringsverksamhet utan tillstånd från regeringen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.