Teknikföretagen säger upp avtalet
Teknikföretagen har sagt upp industriavtalet. De tycker
inte att avtalet tillräckligt tydligt främjar industrins konkurrenskraft. ST anser att uppsägningen är djupt beklaglig.
Sedan slutet av nittiotalet har industriavtalet satt märket för svensk lönebildning. Teknikföretagen är den största arbetsgivarorganisationen i avtalet. De fackliga motparterna är IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer, Pappers, GS och Unionen.
– Avtalet kom till efter en lång period av konflikter och kaos i lönebildningen. Det har bidragit till en mer stabil och ansvarsfull löneutveckling, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
Men nu anser Teknikföretagen att de första avtalen ses som ett golv i stället för en norm, och att förhandlingarna inte har värnat industrins konkurrenskraft tillräckligt.
Årets avtalsrörelse har präglats av splittring – och det så kallade märket har blivit otydligare, anser Åsa Erba-Stenhammar.
– Nu behöver vi få till ett bra samarbete inför nästa avtalsrörelse. Jag tror att alla parter, inte bara inom industrin, behöver fundera över vilket ansvar vi kan ta för att utvecklingen ska bli stabil och gynnsam.
Uppsägningen träder i kraft 31 oktober.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.