ST: Parterna står långt ifrån varandra

AVTAL2010-06-16

I dag växlade parterna inom staten sina avtalskrav. ”Arbetsgivarverkets yrkanden genomsyras av att man vill begränsa fackens inflytande”, säger STs Åsa Erba-Stenhammar, som också är förhandlingsledare för OFR.

Av:  Eva Spira

– Parterna står väldigt långt ifrån varandra, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef för ST.

Medan ST – som förhandlar tillsammans med sju andra förbund i de Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR – vill ha avtal med siffror och individgarantier, vill Arbetsgivarverkets ha sifferlösa avtal.

Allt ska ske lokalt, enligt Arbetsgivarverket, som också vill avskaffa revisionstidpunkterna för det statliga avtalet: De centrala avtalen ska bara omförhandlas vid behov och första möjliga tidpunkt ska vara 1 oktober 2013 .

Åsa Erba-Stenhammar säger att hon är förvånad över att statens arbetsgivare står fast vid nollavtal när alla andra släppt ämnet och det nu finns ett märke för lönehöjningar.

– Yrkandena genomsyras av att man vill begränsa fackets inflytande, anser hon.

Det tydligaste exemplet är enligt henne yrkandet om att arbetsgivaren ensidigt ska ta beslut om parterna inte kan enas om tidpunkten för en lokal lönerevision. Det ska inte längre vara möjligt att gå vidare till centrala förhandlingar.

– Om man skulle införa lokala arbetsgivarbeslut och inte ha några datum för lönerevisioner skulle det bli en jättestor förskjutning av maktbalansen, säger Åsa Erba-Stenhammar.

o OFR vill – förutom att det ska finnas siffror i form av ett lägsta utrymme vid oenighet – att anställningar inom staten i första hand ska vara fasta jobb på heltid. Men samtidigt ska det införas något man kallar livsanpassad arbetstid som ger rätt att arbeta deltid vissa perioder.

o Att all arbetstid som ställs till arbetsgivarens förfogande ska likställas med arbetstid, det vill säga även restid utanför den normala arbetstiden.

o Att alla medlemmar ska ha en personlig kompetensutvecklingsplan.

o Att lönekartläggning ska vara en del av det lokala lönebildningsarbetet.

o Från Arbetsgivarverkets sida yrkar man på att det ska bli möjligt att träffa enskilda överenskommelser om pensioner och semesterdagar. Det handlar om att en enskild anställd exempelvis ska kunna växla lön mot fler semesterdagar.

o Att lönesättande samtal – lönen sätts efter samtal mellan chef och medarbetare – ska vara huvudregel.

o Att rätten till att få ersättning för läkarvård och mediciner slopas.

o Att taket för sparade semesterdagar sänks från 40 till 35.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.<br>
Bild: Sören Fröberg
STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.<br>

Offentliganställdas förhandlingsråd

ST ingår i OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, där förbundet förhandlar tillsammans med Polisförbundet, Försvarsförbundet, Officersförbundet, Tull-Kust och de statligt anställda inom Lärarförbundet, Vårdförbundet, SFHL och Ledarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA