Annons:

Kriminalvården söker lösningar på platsbristen

KRIMINALVÅRDEN2025-04-08

Kriminalvården försöker hitta nya lösningar på bristen på fängelseplatser. Myndigheten överväger många alternativ – från fängelseskepp till att nyttja tomma industrilokaler. ”Vi behöver verkligen tänka utanför boxen”, understryker Kriminalvårdens rättschef Caroline Oredsson i en artikel på myndighetens sajt.

Kriminalvården går i flera artiklar på myndighetens sajt igenom en katalog av förslag för att möta ett växande inflöde av häktade och dömda.

Ett av dem är villkorligt fängelse, som innebär att ett utdömt fängelsestraff kan avtjänas i hemmet. Om den dömde följer villkoren och avhåller sig från brott, behöver hen inte verkställa straffet i anstalt. Villkorligt fängelse finns i alla de andra nordiska länderna samt i Tyskland. Kriminalvårdens rättschef Caroline Oredsson anser att det vore ett bra alternativ ur beläggningssynpunkt:

”Prövotiden kan förenas med bestämmelser som klienten måste följa för att inte hamna i fängelse. Straffreformutredningen har aviserat att man tittar på frågan, men vi vet inte hur det i så fall ska utformas”, konstaterar hon i texten.

Elektronisk övervakning, så kallad fotboja, är ett annat alternativ till att låsa in den dömde på anstalt. Det finns ett utredningsförslag om att gränsen för att få fotboja i hemmet ska höjas från sex till nio månaders fängelsestraff. Ett annat förslag, från Trygghetsberedningen, där alla riksdagspartier ingått, är att straff upp till 18 månader, efter en lämplighetsbedömning, ska kunna avtjänas med fotboja. Enligt beredningen skulle då 500 fler fängelsedömda kunna avtjäna sitt straff med fotboja.

Ett kontrollerat boende med fotboja är ett annat alternativ från Trygghetsberedningen. Det är ett bra förslag, anser Kriminalvårdens rättschef.

”Många klienter har inte bostadssituationen löst, och detta skulle kunna göra att fler klienter – där vi inte ser risker med att de vistas ute i samhället – skulle kunna verkställa i en mjukare form”, menar Caroline Oredsson.

Kriminalvården lyfter också hemarrest som ett alternativ till häktning. Myndigheten bedömer att det skulle kunna frigöra 170 till 300 häktesplatser per dag och har bett regeringen att utreda frågan.

Fängelseskepp är ett annat alternativ som använts i andra länder, konstaterar Kriminalvården i genomgången. Utgångspunkten för myndighetens utredning är att skeppet ska vara permanent förtöjt i hamn och ha i stort samma funktioner som en vanlig anstalt på land.

Kriminalvården utreder också förutsättningarna för att starta anstalts- eller häktesverksamhet i befintliga industribyggnader som anpassas för att i stort ha samma funktioner som ett ordinarie fängelse eller häkte. Prefabricerade bostadsrum skulle kunna placeras i byggnaderna. Ett annat alternativ är att använda befintliga industrilokaler som sysselsättningslokaler eller lokaler för personal och bygga bostadsmoduler intill dem.

Trygghetsberedningen har lagt fram förslag om skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård. Den skulle bekostas av Kriminalvården under hela behandlingstiden, medan kommunen tar över ansvaret om det uppstår problem.

”Om fler har möjlighet att få kontraktsvård minskar det trängseln på anstalterna och har samtidigt återfallsförebyggande verkan. Två vinster i samma reform”, anser Carina Oredsson.

Andra förslag som utreds på olika nivåer för att möta Kriminalvårdens utmaningar är att överföra verkställigheten av fängelsestraff till andra länder eller hyra fängelseplatser utomlands.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA