Unga kvinnor är mest utsatta på jobbet
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket. I rapporten konstateras att unga kvinnor oftare arbetar ensamma och att de därmed riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer.
Arbetsmiljöundersökningen genomförs vartannat år av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket. I den aktuella undersökningen har 17 600 sysselsatta i alla branscher svarat på frågor om sina arbetsförhållanden. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.
Enligt Arbetsmiljöverkets rapport är det vanligare att kvinnor drabbas av smärta och värk och blir mentalt uttröttade av arbetsdagen. Kvinnor har enligt rapporten generellt jobb som innebär högre arbetsbelastning, sämre möjlighet att påverka arbetssituationen och större risk för hot.
”Det här är signaler som måste tas på allvar. Det är oacceptabelt att arbetsmiljöproblemen inom skola, vård och omsorg får fortsätta år efter år. Det handlar om problem på system- och strukturnivå. Både arbetsgivare och myndigheter behöver ta till nya, konkreta åtgärder för att bryta det här mönstret”, understryker Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw i pressmeddelandet.
I synnerhet unga kvinnor i åldrarna 16–29 år är enligt rapporten mer utsatta för riskfyllt ensamarbete och kränkande särbehandling på jobbet. Var tredje ung kvinna har arbetat ensam i lägen där de riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Var fjärde har utsatts för våld eller hot minst en gång under det senaste året.
Mer än varannan ung kvinna tror inte att de kan arbeta till pensionsåldern i sina nuvarande yrken.
”Det är allvarligt att unga kvinnor utsätts för påtagliga risker på sina jobb. Alla, både män och kvinnor, ska kunna få en säker start på sina arbetsliv”, framhåller Lars Lööw.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.