Industrins parter överens om nya avtal
Nu har fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om nya tvååriga löneavtal, som väntas bli vägledande för hela den svenska arbetsmarknaden. Överenskommelsen har ett värde på 3,4 procent i år och 3 procent nästa år. ”Nu har vi ett märke som kan bidra till reallöneökningar över tid”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Natten till tisdag kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om nya tvååriga löneavtal. Bägge parter valde att tacka ja till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.
Avtalet har ett värde på 3,4 procent första året och 3 procent andra året. I detta ingår avsättningar för arbetstidsförkortning och deltidspension, skriver Facken inom industrin i ett pressmeddelande.
Enligt Industriarbetsgivarna är fack och arbetsgivare inom industrin eniga om att arbetstidsfrågan är parternas ansvar. ”Om det sker en statlig inblandning genom lagstiftning kommer det att få konsekvenser för hur vi hanterar kollektivavtalens regler om arbetstidsförkortning”, förklarar Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf i ett pressmeddelande.
I överenskommelsen ingår också en låglönesatsning för LO-förbunden på de arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 29 100 kronor i månaden.
Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten framhåller i pressmeddelandet att arbetsgivarsidans uppfattning är att avtalet ”ligger på en hög nivå kostnadsmässigt”.
”Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid”, kommenterar han överenskommelsen.
Facken inom industrin skriver i sitt pressmeddelande att avtalen ”ger goda förutsättningar för reallöneökningar och det ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft”.
– Det märks att det varit tuffa förhandlingar. Parterna stod enormt långt ifrån varandra till en början, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Hon konstaterar att det nu finns ett märke att förhålla sig till i de kommande förhandlingarna på andra delar av arbetsmarknaden.
– Vårt mål är reallöneökningar för våra medlemmar, säger hon.
I årets avtalsrörelse har ST lämnat ett yrkande i förhandlingarna för förbundets medlemmar i spårtrafikbranschen. För de statligt anställda medlemmarna går det centrala avtalet ut den sista september.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.