Skatteverket har sagt upp anställd med Rysslandskoppling
Skatteverket har sagt upp den medarbetare som förlorade sin säkerhetsklassning för att hans fru har ryskt medborgarskap, efter beslut i personalansvarsnämnden. ”Jag är inte förvånad, men det känns tråkigt”, säger mannen till Publikt.
Som Publikt tidigare skrivit har medarbetaren, som vill vara anonym, arbetat med it på Skatteverket sedan 2015 – först som konsult och sedan 2022 som tillsvidareanställd. Den 5 mars fattade Skatteverkets personalansvarsnämnd beslut om att säga upp medarbetaren av personliga skäl.
Hans koppling till Ryssland har varit känd för arbetsgivaren sedan han anställdes, då han genomgick en säkerhetsprövning för säkerhetsklass 3, den lägsta nivån. Men när medarbetarens chef ville höja säkerhetsklassningen till nivå 2 slutade prövningen med att han förlorade sin säkerhetsklassning helt.
Efter en omplaceringsutredning konstaterade Skatteverket att det inte fanns några arbetsuppgifter eller lediga tjänster utan säkerhetsklassning som medarbetaren kunde omplaceras till. Myndigheten skickade därefter en hemställan till personalansvarsnämnden, som nu har beslutat att säga upp medarbetaren.
”Den sårbarhet som (medarbetarens) anknytning till Ryssland innebär måste ses i ljuset av hans säkerhetskänsliga arbetsuppgifter. Mot den bakgrunden och med hänsyn till bland annat SÄPOs bedömning av det ökade hot som Ryssland utgör mot Sveriges säkerhet, finner personalansvarsnämnden att (medarbetarens) konstaterade sårbarheter inte kan accepteras”, skriver nämnden i sin bedömning.
Medarbetaren är inte förvånad över beslutet, men besviken.
– Nu har jag vant mig, men det känns tråkigt. Det står att man ska kunna bestrida uppsägningen, men när jag pratade med STs jurister förstod jag att det i princip är meningslöst, säger han till Publikt.
ST och medarbetaren har framhållit att han själv tog upp sin frus ryska medborgarskap vid anställningen, och att kopplingen är vag. Hans fru är även svensk medborgare sedan 15 år tillbaka.
I personalansvarsnämndens beslut bekräftar Skatteverket att han har berättat om sin frus anknytning till Ryssland, men att förutsättningarna har ändrats sedan han anställdes.
”Det som har förändrats är omvärldsläget och att Ryssland idag enligt SÄPO utgör ett större hot mot Sveriges säkerhet”, skriver myndigheten.
Det medarbetaren är mest kritisk mot är att han sägs upp av personliga skäl. Det är standard vid den här typen av ärenden, men mannen menar att det ger intrycket av att han har misskött sitt jobb trots att detta inte är något han kan påverka.
– Det tycker jag är så fruktansvärt dåligt av dem, säger han.
Mannen har i dag fått en ny anställning på samma konsultfirma där han tidigare arbetade. Han har i samband med det bytt fackförbund från ST till Unionen.
– Jag kommer nog aldrig att kunna jobba inom staten igen, säger han.
Tjänster kan placeras i tre olika säkerhetsklasser
- Ett jobb där en anställd tar del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter kan placeras i säkerhetsklass. Det finns tre sådana säkerhetsklasser.
- För en anställning i säkerhetsklass 1, som medför det högsta kravet på personalsäkerhet, krävs beslut från regeringen. Annars är det i regel arbetsgivaren, exempelvis en myndighet, som gör bedömningen.
- I säkerhetsklass 1 placeras den som i en omfattning som inte är ringa får del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen kvalificerat hemlig, eller som till följd av sitt deltagande i verksamheten har möjlighet att orsaka synnerligen allvarlig skada för Sveriges säkerhet.
- I säkerhetsklass 2 placeras den som i en omfattning som inte är ringa får del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen hemlig, som i ringa omfattning får ta del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen kvalificerat hemlig, eller som till följd av sitt deltagande i verksamheten har möjlighet att orsaka allvarlig skada för Sveriges säkerhet.
- I säkerhetsklass 3 placeras den som får del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell, som i ringa omfattning får ta del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen hemlig, eller som till följd av sitt deltagande i verksamheten har möjlighet att orsaka skada som inte är obetydlig för Sveriges säkerhet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.