Arbetsgivarverket står fast vid nollavtal

AVTAL2010-05-07

Sifferlösa avtal står högt i prioritet hos Arbetsgivarverket. Det säger generaldirektören Göran Ekström i en film på arbetsgivarorganisationens hemsida.

Av:  Eva Spira

Inför årets avtalsrörelse gick arbetsgivarorganisationerna samfällt ut och krävde sifferlösa avtal. Inga värden skulle anges i de centrala avtalen – all lönebildning skulle ske lokalt.

De flesta avtal som slutits hittills har innehållit siffror.

För Arbetsgivarverket, som företräder arbetsgivarna inom statsförvaltningen, står man dock fast vid kravet på nollavtal.

I en film på Arbetsgivarverkets hemsida presenterar generaldirektören Göran Ekström tre frågor som är prioriterade i avtalsrörelsen.

Till att börja med vill arbetsgivarorganisationen ha sifferlösa centrala avtal då man tror att förutsättningarna för lönebildningen kan bedömas bättre på lokal nivå.

Arbetsgivarverket vill att fler ska ha lönesättande samtal där enskilda medarbetare gör upp om lönen i dialog med sin närmaste chef.

Som tredje och sista punkt tar Göran Ekström upp vad man kallar enskilda överenskommelser. Det kan handla om att en anställd kommer överens med sin chef om att avsätta en del av lönen för att öka den framtida pensionen, eller att tillsammans med chefen diskutera lönen i förhållande till antal semesterdagar.

I mitten av juni växlar facken och Arbetsgivarverket sina löneyrkanden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Inlagt av Annette (ej verifierad) fre, 05/07/2010 - 18:36
De tre viktigaste frågorna för Arbetsgivarverket verka vara formfrågor. Med det menar jag att hur löner och villkor ska sättas verkar vara viktigare än innehållet i överenskommelsen.
När Göran Ekström säger sig vilja ha sifferlösa centrala avtal eftersom förutsättningarna finns lokalt för att sätta rätt lön, så rimmar det dåligt med det motstånd AgV under åren har visat till verktyg för att tydliggöra kriterier för sakligt satt lön. Dessutom så vet vi hur förutsättningarna kommer att se ut t ex 2011, när anslagen för pris- och löner kommer justeras med 0,48%. Då betyder det nog 0 siffror lokalt också.
Jag undrar dessutom om lokala ekonomi- och löneadministratörer har planerat för den administration som uppstår om värdet för varje enskild överenskommelse ska regleras och beräknas på individnivå vid varje lönerevision.
Inlagt av Annette (ej verifierad) fre, 05/07/2010 - 18:40
Jag efterlyser också var viljan till ett kvalitativt innehåll i kommande centrala avtal har tagit vägen.
Exemplen på viktiga frågor är många. Hur ska vi komma till rätta med den ökade arbetsbelastningen, klara kompetensen i alltmer slimmade organisationer i en gigantisk generationsväxling, det ökade hotet om våld, den växande obetalda arbetstiden etc. Något av detta skulle jag gärna sett som prioriterade frågor.
Inlagt av Peter (ej verifierad) mån, 05/10/2010 - 09:42
De åsikter som Göran Ekström ger uttryck för löser inga problem inom statsförvaltningen, utan det blir snarare som att hoppa ur asken i elden. Löneskillnader är okay, men då ska de vara relaterade till mätbara parametrar, och inte till chefernas godtycke.

Som det är nu så breder bara korruptionen och rättsrötan ut sig i statsförvaltningen och jag har sett med egna ögon hur underordnade blundat för sina chefers oegentligheter för att de inte vågar stöta sig och i stället dessutom iblamnd även vill ställa in sig hos sina chefer.

En vanlig form av korruption inom statsförvaltningen är dessutom att man favoriserar släkt och vänner när nyrekryterar och ibland även när befodrar personalen.
Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) ons, 05/12/2010 - 12:44
Det här blir ju nästan komiskt! Göran Ekström trycker på just de tre punkter jag angriper i min debattartikel, se http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=16339
Jag tänker inte upprepa mig mer än med ett enda ord: NEJ!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA