Regeringen vill ge Kriminalvården mer pengar
Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att anslaget till Kriminalvården höjs med ytterligare en halv miljard kronor. ”Utbyggnaden av Kriminalvården inleddes alldeles för sent och myndigheten står nu inför stora utmaningar”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Dagen innan regeringen offentliggjorde att vårändringsbudgeten skulle innehålla ett ökat anslag till Kriminalvården publicerade myndigheten en text på sin sajt där det konstaterades att strängare straff och fler fängelseår snabbt fyller platserna i häkten och anstalter.
”Det går snabbt överallt, och det kan vara svårt för Kriminalvården att hinna utvärdera alla effekter”, kommenterade Kriminalvårdens rättschef Caroline Oredsson situationen i artikeln.
Enligt Kriminalvården är det ett ständigt arbete att framföra till ansvarigt departement hur stor betydelse det har när nya lagar träder i kraft, så att myndigheten hinner förbereda sig.
”Det är oerhört viktigt för oss vilka ikraftträdandetider som bestäms. Det måste vi framföra varje gång vi får möjlighet. Om flera ändringar sker samtidigt, då blir det svårt att hinna få allt på plats”, understryker Caroline Oredsson.
Enligt pressmeddelandet från regeringen är det också helt avgörande för den pågående omläggningen av kriminalpolitiken att Kriminalvården har rätt förutsättningar. I mitten av mars var beläggningsgraden i häkte och anstalt 125 respektive 140 procent, om beredskapsplatser räknas bort. Enligt regeringen pekar prognoserna på en fortsatt ökning av antalet intagna under året.
”Det bedrivs ett intensivt arbete för att möta behovet av platser i det korta perspektivet. Det handlar bland annat om dubbelbeläggning, förtätning och konvertering av platser. Sedan regeringsskiftet har regeringen också fattat beslut om att Kriminalvården får ingå hyresavtal för nästan 3 000 nya platser. Det motsvarar nästan fyra Kumlaanstalter”, skriver regeringen i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.