Annons:

Uppsägning var ett för hårt straff

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-08-14

Två av Försäkringskassans uppsägningar underkänns av Arbetsdomstolen. Nu ska myndigheten ta större hänsyn till individuella omständigheter bakom olovliga slagningar i datasystemen, säger generaldirektör Dan Eliasson.

Anställda på Försäkringskassan får inte leta reda på information om anhöriga eller handlägga ärenden om de är jäviga. Myndigheten slår ned hårt på regelbrott. Men i sommar har Arbetsdomstolen underkänt uppsägningarna av två anställda som hade varit inne i anhörigas ärenden.

En ST-medlem hade av misstag handlagt frågan om tillfällig föräldrapenning för sin bror och för exmakens nya fru. En Jusek-medlem hade tittat i sin psykiskt sjuka mans läkarjournaler.

Domstolen anser att de båda anställda gjort fel och förtjänar allvarlig kritik, men att Försäkringskassans påföljd, uppsägning, är oproportionerligt hård.

Generaldirektör Dan Eliasson, som även är ordförande i Försäkringskassans personalansvarsnämnd, tar intryck av domarna.

– Nu tycker Arbetsdomstolen att vi måste titta mer på om det finns specifika individuella omständigheter bakom som vi bör beakta, säger han.

Som ordförande i personalansvarsnämnden kommer Dan Eliasson att i högre grad än tidigare ta reda på om det finns förmildrande omständigheter, säger han.

– I det ena av de aktuella fallen var det sjukdom i familjen som hade betydelse, i det andra fallet ett väldigt högt arbetstempo. När vi har hamnat i zonen där en uppsägning kan bli aktuell, då vill jag ställa fler frågor så att vi kan förstå bättre. Där behöver vi nyansera oss, tycker jag.

Arbetsdomstolen påminner i de båda domarna om att en personalansvarsnämnd kan tillgripa mildare påföljder som varning och löneavdrag i stället för uppsägning.

ST har flera aktuella tvister med Försäkringskassan där de anställda anklagas för likartade förseelser. De har legat vilande i väntan på Arbetsdomstolens prövning. Nu kommer de att behandlas med det nya synsättet, säger Dan Eliasson.

– Ja, Arbetsdomstolens praxis gäller från den sekund då domarna är offentliga. Det är bara att ta till sig det. Om vi får utredningar föredragna i personalansvarsnämnden som inte går tillräckligt på djupet så kommer vi att begära en fördjupad analys, säger Dan Eliasson.

Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan är glad över Arbetsdomstolens domar. Hon välkomnar Dan Eliassons slutsatser.

– Det är bra för det är precis den utgången vi också vill ha av domarna.

Siv Norlin är STs ledamot i personalansvarsnämnden och hon förväntar sig en diskussion om domarna på första mötet efter sommaren.

– Det finns skrivningar i domarna som vi från de fackliga organisationerna har använt i överläggningarna med arbetsgivaren, men som vi inte tycker att arbetsgivaren hörsammat, säger Siv Norlin.

En sådan sak är när den upptäckta förseelsen inträffat för länge sedan, en annan är när risken att den anställda ska upprepa förseelsen bedöms som liten. En tredje omständighet som borde vara förmildrande, enligt facket, är när den anställde visar ånger, något som även Arbetsdomstolen vägt in i bedömningen i de båda domarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA