Annons:

Riksrevisionen granskar felaktiga utbetalningar

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2025-03-31

Riksrevisionen har inlett en granskning av Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens arbete med att motverka felaktiga utbetalningar på grund av ändrade förhållanden. ”På det här området behöver myndigheterna arbeta effektivt för att minska risken att det blir fel”, betonar riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.

Den som får ersättning från socialförsäkringen ska informera myndigheterna om ändrade förhållanden som påverkar rätten till ersättning, konstaterar Riksrevisionen i en text på sin sajt. Enligt myndigheten kan det till exempel handla om ändrade inkomster, boendekostnader eller ändrad arbetsförmåga.

Riksrevisionen konstaterar att det kan vara svårt för enskilda att förstå när de är skyldiga att anmäla ändrade förhållanden. Men om ändringarna inte anmäls är risken stor för felaktiga utbetalningar och den som får för mycket ersättning kan bli återbetalningsskyldig. Återkraven riskerar bli mycket stora över tid.

”Felaktiga utbetalningar från socialförsäkringssystemen är kostsamma för samhället och kan försätta den enskilde i en skuldfälla som är svårt att ta sig ur. På det här området behöver myndigheterna arbeta effektivt för att minska risken att det blir fel”, framhåller Claudia Gardberg Morner i texten.

Den nu inledda granskningen ska svara på om Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten arbetar effektivt för att hanterar de risker för felaktiga utbetalningar som beror på ändrade förhållanden. Granskningen omfattar sjukersättning och bostadstillägg.

Resultatet från granskningen kommer preliminärt att redovisas i en rapport i februari 2026.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA