Annons:

Kvinnor sjuka dubbelt så ofta

SJUKFRÅNVARO2025-04-02

Kvinnor har nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män, enligt en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna finns enligt rapporten både inom arbetsliv och privatliv. Bättre arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan enligt myndigheten minska skillnaderna.

Enligt Försäkringskassans rapport till regeringen finns inga tendenser till att skillnaden i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor minskar. Sedan mitten av 1980-talet har kvinnors sjukfrånvaro varit högre än mäns. Enligt Försäkringskassan är utvecklingen en följd av att kvinnor började förvärvsarbeta i allt högre grad.

”Kvinnors högre risk för längre sjukfall förklaras av en kombination av bristande jämställdhet i privatlivet och av bristande organisatorisk och social arbetsmiljö i arbetslivet”, framhåller analytikern Alma Wennemo Lanninger i ett pressmeddelande.

Kvinnor och män sjukskrivs enligt Försäkringskassan delvis för olika diagnoser, vilket också gör att deras sjukskrivningar blir olika långa. Under de senaste fem åren har stressrelaterade sjukskrivningar ökat med en fjärdedel, och kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för längre sjukfall på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

Könsskillnaderna kan delvis förklaras med att kvinnor och män jobbar inom olika branscher. Men även justerat för detta löper kvinnor enligt rapporten 60 procent större risk att bli långtidssjukskrivna. Risken för längre sjukfall är oavsett kön högst inom vård, omsorg och sociala tjänster, men fler kvinnor jobbar inom de yrkena.

”Många av orsakerna till sjukfrånvaro, som stressrelaterad psykisk ohälsa och värk i kroppen, har en tydlig koppling till arbetsförhållanden. Därmed borde förbättrade arbetsvillkor kunna minska skillnaderna mellan olika grupper”, understryker Alma Wennemo Lanninger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA