Arbetsgivare som tog upp JO-anmälan under lönesamtal får kritik
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Länsstyrelsen i Uppsala län för att en anställds tidigare JO-anmälan togs upp under hennes lönesamtal. ”Var och en har rätt att göra en anmälan till JO utan att löpa någon som helst risk för kritik eller repressalie från sin arbetsgivare”, betonar JO Per Lennerbrant.
Händelsen som föranlett JOs kritik inträffade vid ett samtal inom ramen för en lönerevision på Länsstyrelsen i Uppsala län, då en enhetschef tog upp med en medarbetare att hon tidigare gjort en JO-anmälan som gällde två andra länsstyrelser. Efter lönesamtalet anmälde den anställda det inträffade till JO.
Enligt JOs utredning hade kvinnans chef synpunkter på den JO-anmälan där hon framfört klagomål mot andra länsstyrelser. Chefen påpekade också att det pratades om henne i chefsforum. När den JO-anmälan chefen tog upp gjordes var kvinnan tjänstledig från sitt jobb på länsstyrelsen, men JO konstaterar att det saknar betydelse – en JO-anmälan ska i vilket fall inte vara något som en statlig arbetsgivare har synpunkter på, särskilt inte inom ramen för en lönerevision, skriver JO.
”Medarbetaren fick intrycket att JO-anmälan var något som kunde påverka hennes situation på ett negativt sätt. Länsstyrelsen kan därför inte undgå kritik för att JO-anmälan nämndes vid samtalet”, fastslår JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
JO understryker också i beslutet att det följer av JOs konstitutionella uppdrag att var och en har rätt att göra en anmälan till JO utan att löpa någon som helst risk för kritik eller repressalier från en offentlig arbetsgivare.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.