ST tar strid för uppsagds jobb

FÖRSÄKRINGSKASSAN2013-06-18

Försäkringskassan borde inte ha sagt upp en kvinna som av misstag hade handlagt släktingars ansökningar om tillfällig föräldrapenning. Det anser ST, som tänker stämma myndigheten inför Arbetsdomstolen.

 – Helt utan förvarning blev jag kallad till ett möte med centrala säkerhetsstaben, och efter bara några minuter fick jag veta att jag antingen kunde säga upp mig själv eller så skulle de föra mitt fall vidare.

Sedan det mötet, 27 november förra året, har Nina Andersson på Försäkringskassan i Skellefteå inte fått vistas på sin arbetsplats.

– Jag betraktades som en säkerhetsrisk. ”Det förstår du väl att vi inte kan ha dig inne i systemen”, sa de.

Det fel Nina Andersson begått var att hon vid 18 tillfällen, varav 12 under hennes första två månader på jobbet 2010, handlagt närståendes ansökningar om tillfällig föräldrapenning. Det gällde två bröder och hennes före detta makes nya hustru. Vid två av tillfällena upptäckte Nina Andersson vad som skett och skrev incidentrapporter, men i de andra fallen var hon inte medveten om att hon handlagt anhörigas ärenden.

– Jag arbetar väldigt snabbt. Det har jag också fått beröm för, men jag blev nog fartblind. Jag gjorde de knapptryckningar som krävdes i de ärenden som systemet matar fram, utan att kontrollera vem ärendet gällde.

Nina Andersson tycker att hennes misstag inte är så allvarliga att hon förtjänar att sägas upp. Det anser inte heller STs förbundsjurist Veera Littmark, som tillsammans med ombudsmannen Lennart Engqvist fört tvisteförhandlingar med Försäkringskassan.

– Hon har inte begått felen medvetet, utan av oaktsamhet. Hennes handläggning har inte heller gynnat de anhöriga på något otillbörligt sätt, konstaterar Veera Littmark. Dessutom måste man ta hänsyn till att detta är en extremt rutinmässig handläggning, där det ofta bara handlar om en enstaka knapptryckning vid datorn.

Under sin tid på Försäkringskassan fullföljde Nina Andersson närmare 50 000 ärenden, varav alltså 18 var felaktiga.

– Arbetsgivaren borde ha nöjt sig med en varning eller ett samtal om allvaret i jävssituationer, anser Veera Littmark.

Men i tvisteförhandlingen har Försäkringskassan vidhållit sitt uppsägningsbeslut. ST kommer därför att stämma myndigheten inför Arbetsdomstolen och kräva att uppsägningen ogiltigförklaras.

Nina Andersson vill komma tillbaka till sin gamla arbetsplats.

– Det kanske verkar konstigt, och jag känner mig verkligen kränkt av hur de behandlat mig. Men jag älskar mitt jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Samir (ej verifierad) tors, 06/20/2013 - 01:45
Om de nära anhöriga vars ärenden hon råkat handlägga har lika vanliga namn som hon själv så är det inte konstigt om de slinker förbi utan närmare eftertanke. Hon har säkert handlagt tusentals Andersson utan att reflektera över om någon av dem är en släkting.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA