Stora könsskillnader i föräldrars deltidsarbete
Var tredje kvinna med två barn under fem år arbetar deltid, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Bland män med motsvarande familjesituation arbetar en av tio deltid. ”För män är det inte så stora skillnader i arbetstid. De flesta arbetar heltid, oavsett hur gamla barnen är eller hur många barn de har”, konstaterar SCBs utredare Helena Löf.
SCBs statistik, som baseras på arbetskraftsundersökningarna för 2024, visar att kvinnor och män fortfarande arbetar olika mycket, vilket påverkar deras ekonomiska självständighet livet ut.
”Av de personer som hade en sysselsättning arbetade 80 procent av kvinnorna och 90 procent av männen heltid. Mer än dubbelt så stor andel kvinnor som män arbetade lång deltid, dvs 20–34 timmar i veckan”, konstaterar utredare Helena Löf i en artikel på SCBs webbplats.
Det vanligaste skälet att arbeta deltid var enligt de svarande ”andra personliga skäl”. Den näst vanligaste anledningen för både kvinnor och män var att inte ha fått något heltidsarbete eller att arbetsgivaren endast erbjöd deltidstjänst. 12 procent av kvinnorna angav orsaken ”tar hand om barn”. För männen var motsvarande siffra 6 procent.
Mer än en fjärdedel av kvinnorna med ett barn i åldern 1–2 år arbetar deltid, och för kvinnor som har fler barn är andelen större. 32 procent av kvinnorna som har två barn i åldrarna 1–2 år eller 3–5 år arbetar deltid. Motsvarande siffror för män är runt tio procent.
”För sysselsatta män som hade hemmavarande barn var det inte så stora skillnader i arbetstid. De flesta arbetade heltid, oavsett hur gamla barnen var eller hur många barn de hade. Men för kvinnor såg det annorlunda ut. Redan vid ett barn arbetade en större andel kvinnor deltid jämfört med män”, noterar Helena Löf.
Sammanboende kvinnor med barn under sju år var den grupp som hade den lägsta faktiskt arbetade tiden under en referensvecka. Den grupp som hade den högsta faktiskt arbetade tiden var sammanboende män utan barn under sju år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.