När en förälder – vanligtvis mamman – överlåter föräldrapenningdagar till en person som inte är barnets förälder är det oftast till barnets mormor, visar aktuell statistik från Försäkringskassan.
Reglerna måste ändras om fördelningen av föräldraledighet mellan mammor och pappor ska bli mer jämställd, visar en ny rapport från Försäkringskassan. De senaste åren har utvecklingen rört sig mycket lite.
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan, bland annat för ett oanmält hembesök i en privatpersons bostad. JO jämför agerandet med en husrannsakan och anser att Försäkringskassan brutit mot grundlagen.
Antalet sjukskrivna på grund av stress har nått en ny rekordnivå, visar statistik från Försäkringskassan. ”Utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet”, framhåller analytikern Ulrik Lidwall.
Utbetalningsmyndigheten har i en första granskning lämnat 300 underrättelser till Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden om felaktiga utbetalningar och misstänkta bidragsbrott. ”Våra datamodeller har snabbt gett resultat och vi kan nu börja skicka underrättelser till de utbetalande myndigheterna”, berättar generaldirektör Per Eleblad.
En handläggare på Försäkringskassan avskedas sedan hon ertappats med fusk med föräldrapenning. Enligt arbetsgivaren har kvinnan tagit ut tillfällig föräldrapenning vid 53 tillfällen trots att hon arbetat.
Regeringen har beslutat om en ny förordning om statliga myndigheters it-drift, som ger i uppgift till Försäkringskassan, Trafikverket och Skatteverket att stödja andra myndigheter. Reformen syftar enligt regeringen till att möta det allvarliga säkerhetspolitiska läget.
Det finns en risk för att Försäkringskassan behandlar olika grupper på olika sätt i handläggningen av sjukpenning, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en granskning. Enligt ISF finns tecken på att individer behandlas olika utifrån ursprung, kön och ålder i flera handläggningsmoment.
Regeringen föreslår i en proposition att Försäkringskassan ska få ansöka om betalningssäkring för att säkra och få tillbaka utbetalade pengar. Förslaget innebär att Försäkringskassan får samma möjlighet som Skatteverket haft sedan tidigare.
Genom att ändra i en förordning vill regeringen förhindra att staten gör felaktiga utbetalningar till enskilda. ”Det är en helt orimlig ordning att staten genomför utbetalningar trots vetskapen om att de är felaktiga”, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, beslutet.
Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten hinner inte med att handlägga återkrav av felaktiga utbetalningar, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport till regeringen.
Riskerna för felaktiga utbetalningar är stora när mottagaren har inkomster från andra länder, framhåller Riksrevisionen efter en granskning och rekommenderar ökat informationsutbyte myndigheter emellan.
Regeringen föreslår att Försäkringskassan ska få ett ökat anslag med 820 miljoner kronor nästa år – och 445 miljoner kronor extra redan i år. ”Det är bra, men det är lite för sent och lite för lite pengar”, säger Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan.
Sjukskrivna kan sedan 2021 få sin arbetsförmåga prövad mot sitt ordinarie arbete även efter 180 dagar. Men Försäkringskassan överanvänder undantaget, menar Riksrevisionen i en granskning. ”Riksrevisionens rapport visar att undantaget har avsedd effekt, vilket TCO välkomnar”, kommenterar TCOs ordförande Therese Svanström rapporten.
Sommar och semester betyder också fler fysiska skador som leder till sjukskrivning, konstaterar Försäkringskassan. Samtidigt minskar antalet sjukfall på grund av psykisk ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen.