På begäran av Kriminalvården låter regeringen utreda möjligheterna för myndigheten att använda sig av biometriska data i sin verksamhet. Syftet är att effektivisera och öka säkerheten.
Integritetsskyddsmyndigheten uppmanar regeringen att göra en samlad översyn av effekterna den ökade användningen av tvångsmedel i brottsbekämpningen. ”Det är viktigt att vi skyddar vår grundläggande rätt till en privat sfär”, understryker generaldirektör Eric Leijonram.
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan, bland annat för ett oanmält hembesök i en privatpersons bostad. JO jämför agerandet med en husrannsakan och anser att Försäkringskassan brutit mot grundlagen.
Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vänder sig i en gemensam skrivelse till regeringen och argumenterar för att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska få möjlighet att drogtesta anställda på samma sätt som arbetsgivare inom den privata sektorn.
Regeringen vill permanenta den tillfälliga lagen om hemlig dataavläsning vid allvarliga brott. I en lagrådsremiss föreslås att lagen, med vissa justeringar, ska gälla utan tidsbegränsningar. ”De brottsbekämpande myndigheterna behöver effektiva verktyg för att komma åt den allvarliga och organiserade brottsligheten”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, förslaget.
Regeringen föreslår i en proposition att biometriska metoder som fingeravtryck, ansiktsigenkänning och DNA ska få användas i högre utsträckning i brottsbekämpningen. ”Möjligheten att använda biometriska data är särskilt viktig när vittnen och brottsoffer inte vill medverka i brottsutredningar, något som tyvärr förekommer alltför ofta”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, lagförslaget.
Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, vill ha en skarpare reglering av hur arbetsgivare får använda bakgrundskontroller. Enligt IMY behöver balansen mellan individens integritet och skyddet av samhället förbättras.
Rikspolischefen Petra Lundh vill kunna föra mer omfattande register över olämpliga personer än dagens lagstiftning tillåter. ”Vi vill också kunna söka bredare i våra system när vi anställer någon”, säger hon i en intervju i Dagens Nyheter.
Regeringen föreslår en ny lag som ska ge myndigheter samt kommuner och a-kassor möjlighet att dela mer information med varandra. Syftet är att bekämpa arbetslivskriminalitet och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Kumlaanstalten sedan personal vid anstalten avlyssnat ett samtal mellan JO och en intagen. ”Utrymmet för Kriminalvården att avlyssna sådana telefonsamtal som det nu är fråga om är i princip obefintligt”, skriver JO Katarina Påhlsson.
Utredningen om preventiva tvångsmedel föreslår i sitt slutbetänkande att möjligheterna att använda preventiva tvångsmedel för att förhindra vissa allvarliga brott ska utökas.
På grund av en bugg i domstolarnas nya datasystem har brottsoffers personnummer kommit med i offentliga domar, rapporterar Ekot. Inte bara vuxna brottsoffer utan även barn som utsatts för barnfridsbrott har drabbats. ”Det är djupt olyckligt!”, säger Brottsofferjourernas förbundsordförande Sven-Erik Alhem till Ekot.
Regeringen vill öka möjligheterna för Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten att utbyta information med andra myndigheter. Det framgår av en lagrådsremiss. Enligt regeringen har dataskyddsregleringen inte följt med utvecklingen.
Skatteverket har anmält en personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten, sedan en medarbetare av misstag skickat cirka 7 700 personnummer till en extern e-postadress.
Umeåanstalten får kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att regelmässigt ha stoppat teckningar och målningar adresserade till en intagen. Ett omhändertagande måste enligt JO föregås av en individuell prövning i varje enskilt fall.