AgV: Lokal lönebildning gynnar facket
Fler beslut på lokal nivå ökar även fackets inflytande över lönebildningen, hävdar Arbetsgivarverket. Men förhandlingschef Monica Dahlbom konstaterar att parterna ser mycket olika på makten över lönerna.
I sina yrkanden står Arbetsgivarverket fast vid arbetsgivarsidans samordnade krav på ett sifferlöst avtal. Detta trots att flertalet centrala avtal som har tecknats på arbetsmarknaden hittills i år landat i siffersatta löneökningar.
Men det finns också de som har sifferlösa avtal, konstaterar Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom, som anser kravet rimligt.
– Den utgångspunkten hade vi redan i höstas, för att stödja verksamheter som ser olika ut. Vi tror att en effektiv verksamhetsutveckling kräver anpassningar på lokal nivå, säger hon.
I övrigt är hon försiktig med att kommentera de yrkanden som utväxlades med Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, på onsdagsmorgonen.
– Jag beklagar att vi står långt ifrån varandra vad gäller synen på centralt bestämda löneökningar, säger hon. Där hade jag kanske hoppats att man inte stod kvar vid exakt samma ståndpunkt som tidigare.
Arbetsgivarverket driver på för att arbetsgivaren i större utsträckning ska ha beslutsrätt om de lokala parterna inte kan enas i vissa frågor. Det gäller till exempel tidpunkter för lönerevision, som enligt Arbetsgivarverket bör bestämmas lokalt.
Förslaget skulle innebära en betydande maktförskjutning till nackdel för facket, anser OFR. Men Monica Dahlbom håller inte med.
– Ser man till helheten är svaret nej. Är man inte överens är det naturligtvis så, men syftet är att lokala parter totalt sett ska ha ett större inflytande över lönebildningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.