Bild: Fredrik Hjerling

ST kritiserar regeringens budgetproposition

STATSBUDGETEN2024-09-19

Regeringens budgetförslag kommer inte att underlätta den svåra situationen för svenska myndigheter och statsanställda, menar STs förbundsordförande Britta Lejon.

Regeringen vill göra en satsning på rättsväsendet i budgetpropositionen för nästa år. Men för många myndigheter och statsanställda kommer budgetförslaget att innebära en fortsatt svår situation, anser STs förbundsordförande Britta Lejon.

– Den här budgeten kommer inte att vara en hjälp i alla de varsel och tuffa besparingar som myndigheterna kämpar med. Tittar man på hur anslagen till löner räknas upp så är det också långtifrån tillräckligt, säger hon.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är två myndigheter som Britta Lejon tror kan få det extra svårt under det kommande året.

– Det är där jag är mest orolig. Det är bara några dagar sedan vi hade ett stort varsel på Arbetsförmedlingen, och budgeten ger ingen lättnad där. Försäkringskassan får visserligen lite extra pengar nästa år, men långt ifrån tillräckligt.

Britta Lejon ser det som att den extra besparing som gjordes på myndigheterna i förra årets budget i och med detta budgetförslag blir permanent. Många av de satsningar som nu görs är i själva verket besparingar, anser hon.

– I vissa fall, exempelvis på Försäkringskassan, ger man tillbaka lite av pengarna som togs bort förra året. Sedan kallar man det för satsning, trots att det egentligen inte är det.

Att myndigheter först blir av med pengar och sedan ett år senare får tillbaka en del av dem leder enligt Britta Lejon till en ryckighet som är problematisk. På grund av minskade anslag tvingades flera myndigheter förra året avsluta provanställningar eller säga upp personal som nyligen anställts, konstaterar hon.

– Myndigheterna fick kasta bort pengar de lagt på rekrytering och utbildning, för att nu ett år senare få lite extrapengar just för att rekrytera och utbilda personal. Det skapar problem i verksamheterna och är inte en god hushållning med våra skattepengar.

Samtidigt ser Britta Lejon också några ljusglimtar i regeringens budgetförslag. Hon välkomnar att det innehåller satsningar på rättsväsendet och infrastruktur, och att arbetsförmedlingen får 79 miljoner kronor för att ägna sig åt matchning i egen regi.

Hon är också positiv till att endast tre av de fem tidigare aviserade myndighetssammanslagningarna ser ut att genomföras.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen att Myndigheten för stöd till trossamfund inordnas i Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Arbetsmiljöverket. Statskontoret föreslås också slås samman med Ekonomistyrningsverket, vilket Britta Lejon är kritisk till.

– Det är för dåligt utrett. Regeringen skriver att man sparar på staten, men än så länge finns inga indikationer på att det faktiskt kommer att bli så. Det finns också en risk att den delen som nu är Statskontoret drunknar i Ekonomistyrningsverket, att det blir för lite fokus på utveckling och endast handlar om effektiviseringar och besparingsåtgärder, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA