Bild: Casper Hedberg

Försäkringskassan föreslås få mer pengar redan i år

STATSBUDGETEN2024-09-05

Regeringen föreslår att Försäkringskassan ska få ett ökat anslag med 820 miljoner kronor nästa år – och 445 miljoner kronor extra redan i år. ”Det är bra, men det är lite för sent och lite för lite pengar”, säger Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan.

Budgettillskotten till Försäkringskassan är avsedda att förbättra stödet för återgång i arbete, minska handläggningstiderna, öka tillgängligheten och motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, är positiv till tillskotten, men påpekar samtidigt att det är betydligt mindre pengar än vad Försäkringskassan har begärt.

– Vi har äskat 4,1 miljarder kronor de kommande tre åren, nu får vi cirka 2,3 miljarder. Det är mycket, men ändå ganska stor skillnad mot vad myndigheten behöver. Det kommer fortsatt att vara lite trång kostym för oss, säger han.

Försäkringskassans har minskat personalstyrkan med cirka 1 800 personer sedan juli 2023. Thomas Åding bedömer att myndigheten kommer att kunna nyanställa med de ökade anslagen, men inte lika många som har behövt lämna.

– Vi kommer att kunna utöka personalen lite grann, men inte på den nivån vi var innan.

Och det kommer att ta tid innan det syns en effekt på handläggningstiderna, enligt Thomas Åding.

– Eftersom vi fick en så stor neddragning av anslagen i år har vi hamnat i en situation där vi saknar förmåga att utföra vårt uppdrag. Vi har sett handläggningstiderna öka, och de kommer att fortsätta öka under året. Det tar lång tid att vända när vi tappar mark så här, tyvärr. Vi kanske börjar se effekter av tillskotten nästa höst.

De ökade anslagen ska enligt pressmeddelandet gå till Försäkringskassans kärnverksamhet. Regeringen nämner även vissa reformer, bland annat stöd för återgång i arbete, en särskild satsning för att stoppa bidragsbrott och felaktiga utbetalningar inom föräldraförsäkringen samt stärkt civilt försvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA