Det finns en risk för att effektiviteten minskar om statliga myndigheter själva får använda de pengar de tar in på avgifter, konstaterar Statskontoret efter en granskning.
Regeringen har föreslagit en neddragning av budgeten för Sametingets språkcentrum med fem miljoner kronor. Efter förhandlingar står det klart att det kommer att innebära att flera tjänster dras in, rapporterar SVT.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson, L, anser att det är ett problem att Arbetsförmedlingen återför miljarder till staten varje år. ”Det visar att det inte är brist på pengar, utan det är bristande förmåga när det gäller att få arbetslösa i arbete”, säger han till nättidningen Altinget.
Regeringen föreslår att Trafikverket ska spara 300 miljoner kronor nästa år, efter att myndigheten gjort en egen genomlysning av sina kostnader. Men STs avdelningsordförande Mikael Sandberg är kritisk till hur arbetsgivaren agerat. ”Det gick från att titta på hur vi kan arbeta smartare till hur det blir billigare”, säger han.
Regeringen föreslår att Statens servicecenters anslag ska minska med 50 miljoner kronor nästa år. ”Vår stora farhåga är att det kommer att leda till ökad arbetsbelastning”, säger Karima Grängfors, huvudskyddsombud på Statens servicecenter.
Regeringen vill minska Skolverkets förvaltningsanslag med 80 miljoner kronor nästa år. ST inom Skolverket hoppas att myndigheten ska klara besparingarna utan varsel. ”Det finns inget som indikerar uppsägningar just nu”, säger STs avdelningsordförande Karin Améen.
Regeringen föreslår kraftiga ökningar av anslagen till svensk forskning. I den kommande forskningspropositionen kommer inriktningen på satsningarna, som ska uppgå till närmare 4,9 miljarder kronor, att preciseras närmare.
Regeringen föreslår att Statens institutionsstyrelse ska få ett tillskott i budgeten. STs avdelningsordförande på myndigheten, Thord Jansson, tycker att beskedet är positivt. ”Jämfört med hur det ser ut för många andra myndigheter så är det bra”, säger han till Publikt.
Regeringens budgetförslag innebär en viss ljusning för myndigheterna, anser Arbetsgivarverket. Men den generella besparing på myndigheternas förvaltningsanslag som gjordes 2024 har en fortsatt effekt, eftersom myndigheternas budgetuppräkningar sker från en lägre nivå, konstaterar Arbetsgivarverket.
Regeringen föreslår ett tillskott på 100 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen i budgeten för 2025. ”Det är bra, men det kommer inte att påverka myndighetens besparingskrav på något påtagligt sätt”, säger Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Regeringens budgetförslag kommer inte att underlätta den svåra situationen för svenska myndigheter och statsanställda, menar STs förbundsordförande Britta Lejon.
Skogsstyrelsen föreslås få ökat anslag i budgeten för 2025. Tillskottet innebär att myndigheten inte kommer att behöva säga upp alla de 97 anställda som varslades i somras. ”Jag hoppas att vi klarar oss helt utan uppsägningar, men det är för tidigt att säga”, kommenterar Anna-Stina Duerden, vice avdelningsordförande för ST inom Skogsstyrelsen, beskedet.
Regeringen har föreslagit att Polismyndigheten ska få tillskott i budgeten. Pär Renberg, avdelningsordförande för ST inom Polisen, är orolig för att förstärkningarna återigen ska missa de civilanställda. ”Vi har haft sex år med polislönesatsningar, om det blir tre år till befarar vi en personalflykt av tjänstemän”, säger han till Publikt.
Regeringen vill stärka Arbetsmiljöverkets arbete mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Därför föreslås en anslagshöjning med 50 miljoner kronor nästa år. Från och med 2027 ska myndigheten får 100 miljoner kronor mer.
Regeringen vill öka Jämställdhetsmyndighetens anslag med 72 miljoner kronor nästa år. Förslaget innebär att regeringen anpassar sin styrning av myndigheten efter kritik från Statskontoret. ”Vi ger pengar direkt till myndigheten i stället för att man har gett myndigheten pengar i små portioner via olika deluppdrag”, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg, L, till Expressen.