Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

SiS föreslås få tillskott nästa år

STATSBUDGETEN2024-09-04

Regeringen vill göra ekonomiska satsningar i syfte att stärka det förebyggande arbetet för barn och unga. Bland annat föreslås Statens institutionsstyrelse, SiS, få ytterligare 696 miljoner kronor i statsbudgeten för nästa år.

Förebyggande insatser är viktiga för att motverka att barn och unga begår brott, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför föreslås ett antal satsningar i den kommande statsbudgeten, bland dem flera brottsförebyggande verktyg och en stärkt vårdkedja.

Det pågår just nu ett arbete med att reformera den statliga ungdomsvården i grunden. Regeringen konstaterar samtidigt att SiS behöver kraftiga resursförstärkningar för att kunna anvisa platser utan väntetider, differentiera vården, säkerställa trygghet och säkerhet, samt förbättra och anpassa sina lokaler. Därför föreslå regeringen att SiS anslag utökas med ytterligare 696 miljoner kronor under 2025.

Dessutom föreslår regeringen att 221,2 miljoner kronor avsätts under 2025 för att stärka vårdkedjan och säkerställa kvaliteten i vården av barn och unga som placeras utanför det egna hemmet. Det senare anslaget ska användas till att förverkliga förslag från utredningen Barn och unga i samhällsvård. Ytterligare drygt 420 miljoner kronor årligen aviseras för åren 2026 och 2027.

”Regeringens budget för 2025 är ytterligare ett bevis på att vi sätter det förebyggande och brottsförebyggande arbetet väldigt högt på agendan. Vi måste bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng och vi har idag presenterat flera åtgärder för just detta”, kommenterar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, M, budgetsatsningen i pressmeddelandet.

Regeringen föreslår även att ytterligare totalt 1,7 miljarder kronor avsätts till kommunerna under perioden 2025–2028, för att stödja dem i omställningen av socialtjänstens arbete mot mer brottsförebyggande insatser med fokus på socialt utsatta områden. Regeringen föreslår även en förlängning och förstärkning av satsningen på skolsociala team.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA