Regeringen vill anslå pengar för att säkra kulturarv vid krig

STATSBUDGETEN2024-09-12

Regeringen vill lägga 19 miljoner kronor i statsbudgeten för 2025 för att stärka möjligheterna att rädda det statliga kulturarvet i händelse av krig. Pengarna ska bland annat gå till evakueringsmagasin och säkra transporter, enligt kulturminister Parisa Liljestrand.

Regeringens förslag innebär att Riksantikvarieämbetet får en höjning av sitt anslag som ska användas till ”beredskapsplanering” för det kulturarv som ägs av staten och som förvaras på statliga museer, Riksarkivet och Kungliga biblioteket, rapporterar TT.

”Det kan också vara så att andra kulturinstitutioner som får medel från den statliga budgeten kan komma ifråga”, säger Parisa Liljestrand, M, till TT.

Totalt föreslår regeringen ett tillskott på 84 miljoner kronor under de kommande tre åren, varav 19 miljoner i nästa års budget. Myndigheterna kommer själva att få utföra beredskapsplaneringen och avgöra om nya förvaringsmagasin behöver byggas. Den beredskap som finns i dag varierar mycket mellan myndigheterna, enligt kulturministern.

”Det ser väldigt olika ut, och före kriget i Ukraina var det betydligt sämre. Vi har ju verkligen lärt oss, efter Rysslands aggressionskrig i Ukraina, att kulturarvet inte bara kommer i vägen. Det är till och med utpekade mål som används i krigföringen, man slår ut identitet, det som skapar ett vi i ett land”, säger Parisa Liljestrand till TT.

Anslagen till det statliga kulturarvet är en del av regeringens satsning på att bygga ut civilförsvaret. Totalt föreslås anslagen till civilförsvaret öka med 2 miljarder kronor nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA