Arbetsgivarverket försiktigt positivt till budgetförslag

STATSBUDGETEN2024-09-20

Regeringens budgetförslag innebär en viss ljusning för myndigheterna, anser Arbetsgivarverket. Men den generella besparing på myndigheternas förvaltningsanslag som gjordes 2024 har en fortsatt effekt, eftersom myndigheternas budgetuppräkningar sker från en lägre nivå, konstaterar Arbetsgivarverket.

I regeringens förslag till budget för 2025 finns inga nya generella besparingar på myndigheterna, konstaterar Arbetsgivarverket i en text på myndighetens sajt. Det innebär att regeringen återgår till en viktig princip i en ramanslagsmodell som tjänat Sverige väl, menar den statliga sektorns arbetsgivarorganisation. Samtidigt ligger de besparingar som gjordes i budgeten för 2024 kvar. Då minskades de flesta myndigheters förvaltningsanslag med en procent, vilket kommer att ha fortsatt effekt eftersom myndigheternas budgetuppräkningar nu sker från en lägre nivå, konstaterar Arbetsgivarverket.

”Det är viktigt att modellen för förvaltningsanslagen, som bland annat omfattar lönemedel, ligger fast. Detta så att myndigheternas ekonomiska situation blir förutsägbar och den oberoende lönebildningen på det statliga området inte påverkas”, understryker Arbetsgivarverket chefsekonom Roger Vilhelmsson i texten på myndighetens sajt.

I budgetpropositionen för 2025 justeras myndigheternas anslag upp med i genomsnitt 3,21 procent. Enligt Arbetsgivarverket kommer det att innebära vissa lättnader jämfört med föregående år, samtidigt som utmaningarna kvarstår för många myndigheter, särskilt vad gäller kostnader för arbetskraften.

För en genomsnittlig myndighet väntas de totala kostnaderna nästa år öka med cirka 2,75 procent medan den automatiska pris- och löneomräkningen får förvaltningsanslagen att öka med 3,21 procent, skriver Arbetsgivarverket.

Arbetsgivarverket varnar också för konsekvenserna av regeringens förslag att erbjuda polisstudenter att få sina studielån återbetalda eller avskrivna. Även om det kan vara positivt för rekryteringen av poliser, kan det samtidigt leda till krav på liknade stöd för utbildningar inom andra bristyrken, framhåller myndigheten.

Arbetsgivarverket välkomnar att Centrala studiestödsnämnden, CSN, föreslås få 50 miljoner kronor extra för att underlätta utbetalning av omställningsstudiestödet, och konstaterar att det är viktigt för att överenskommelsen mellan parterna på arbetsmarknaden och staten ska vara långsiktigt stabil.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA