Protester mot avtal om arbetstider

POLISEN2008-02-05

Det nya arbetstidsavtalet inom polisen har mötts av ilskna pro- tester från medlemmar i Polisförbundet och ST-avdelningen.

Av:  Eva Spira

Det var i november förra året som Rikspolisstyrelsen tecknade ett preliminärt arbetstidsavtal med Polisförbundet och ST inom Polisväsendet. Avtalet innebär ökad arbetstid med i genomsnitt en timme i veckan för skiftarbetare, slopat ob-tilllägg mellan 19 och 22 och att ledighet före röd dag försvinner.

Som kompensation ska arbetsgivaren öka avsättningen till pensioner. För poliserna handlar uppgörelsen också om finansiering av pensionssystemet.

Kritiken inom Polisförbundet har varit massiv. Avdelningarna i Stockholm och Västra Götaland har protesterat och halva avdelningsstyrelsen i Skåne har avgått.

– Avtalet slår hårt mot skiftarbetarna och vi vet att det finns en stor överdödlighet bland dem som jobbar skift, säger Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet i Stockholms län.

1 700 namn insamlade

En namninsamling på nätet, som startats av en enskild polis, har samlat 1700 underskrifter.

Även STs avdelningsstyrelse får kritik – både för bristen på förankring och för innehållet i avtalet.

STs sektioner i Stockholm och Västra Götaland kräver att avdelningsstyrelsen ska riva avtalet.

– En del är riktigt förbannade och förstår inte varför de måste jobba mer. Jag tror inte avdelningsstyrelsen förstår hur allvarligt folk ser på det här, säger Karin Svenning, ordförande i Stockholm.

Ett par hundra medlemmar, många från gränspolissektionen på Arlanda, har skickat protestmejl till STs avdelningsstyrelse. I flera av mejlen ställs krav på att styrelsen avgår om inte principöverenskommelsen rivs upp.

– Här jobbar 80 procent av medlemmarna skift. Om de måste jobba fler timmar vill de själva välja om de ska få pengarna direkt i plånboken eller när de går i pension, säger Mika Eskelinen, ordförande för gränspolissektionen på Arlanda.

Gjort allt de kunnat

STs avdelningsordförande Maj Axelsson förklarar att hon och vice ordförande Lennart Grönberg gjort allt de har kunnat för att det ska bli bra för medlemmarna.

– Vi har slitit sedan i mars förra året med att få ett så bra avtal som möjligt. Jag kan köpa att vi kanske inte har förankrat vårt arbete fullt ut, men det känns inte rätt att vi ska bli beskyllda för att inte ha drivit våra medlemmars intresse.

Lennart Grönberg säger att styrelsen haft både ordförandekonferenser och telefonuppkopplingar med förtroendevalda där de berättat om förhandlingsläget. Han säger också att man gjort allt för att få igenom att medlemmarna ska kunna välja om de vill ha pengar direkt i handen eller större pensionsavsättningar.

–Men Rikspolisstyrelsen köpte inte det, säger han.

Andra sektioner nöjda

Enligt Lennart Grönberg var förhandlarna inom Polisförbundet beredda att gå med på större eftergifter, vilket inte underlättade förhandlingarna.

–Orsaken till att vi hamnade i den här situationen var att Arbetsgivarverket hotade med att vi inte skulle få något löneavtal inom polisen innan det fanns ett nationellt arbetstidsavtal, säger Lennart Grönberg.

Han säger också att det finns sektioner som hört av sig och förklarat att de är nöjda med avtalet.

Tre ledamöter inom STs avdelningsstyrelse har reserverat sig mot principöverenskommelsen. En av dem är Tom Johnson. Han säger till ST Press att han vill föra diskussionen inom styrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA