ST skrev på omstritt polisavtal

POLISEN2008-06-24

ST inom Polisväsendet har skrivit på det omdiskuterade arbetstidsavtalet. Avdelningens ordförande anser att det inte går att komma längre. Men inom STs länssektion i Stockholm är man fortfarande kritisk.

I november förra året gjorde Rikspolisstyrelsen en preliminär överenskommelse med ST, Jusek och Polisförbundet om ett nytt arbetstidsavtal. Uppgörelsen möttes av protester både inom Polisförbundet och inom ST. Avtalet innebär längre arbetstid för flertalet, framför allt för dem som jobbar skift, att arbetstidsförkortningen före röd dag tas bort och att ob-tillägget mellan 19 och 22 slopas. Som kompensation ska arbetsgivaren öka avsättningarna till pensioner.

Polisförbundet och Jusek skrev på avtalet tidigt i våras, men ST fortsatte förhandla till 17 juni. Nu finns en individgaranti i avtalet på 1 100 kronor, vilket är 50 kronor mer än i det centrala avtalet. Garantin kommer att falla ut redan 1 oktober i år. Dessutom höjs ob-ersättningen från 40 kronor till 45 kronor i timmen från 1 oktober 2010.

I samband med att polisens kontaktcenter omorganiseras – antalet kontaktcenter ska minskas från 21 till 7 – avsätts 2 procent för lönestrukturella förändringar.

Önskat bättre resultat

De delarna är STs avdelningsordförande Maj Axelsson nöjd med, men i övrigt hade hon önskat ett bättre resultat. Hon förklarar att ST var det enda av de tre facken som motsatte sig att ob-tillägget mellan klockan 19 och 22 slopades och att arbetstidsförkortningen före röd dag togs bort. Då hon inte kände någon större uppbackning från ST centralt var det svårt att fortsätta driva de frågorna hårdare, menar hon.

– Vi har gjort vårt bästa och kommer inte längre. Nu måste vi gå vidare, säger Maj Axelsson.

Karin Svenning, ordförande för ST-sektionen i Stockholms län, säger att kritiken mot avtalet kvarstår.

– Med några få undantag får alla i länet, både de som jobbar dag och de som jobbar skift, en något förlängd arbetstid. Och kritiken kvarstår mot att man inte kan välja om man vill få kompensation i form av en löneökning nu eller mer i pension senare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA