"Ställ platserna till förfogande"

POLISEN2008-10-08

STs avdelningsstyrelse inom polisen bör ställa sina platser till förfogande. Det anser länssektionen i Stockholm, som kommer att begära ett extra ombudsmöte. Orsaken är det hårt kritiserade arbetstidsavtalet.

Protesterna har varit många mot det nya arbetstidsavtalet inom polisen och särskilt inom ST-sektionen i Stockholms län.

– Nu får det vara nog, det finns inget förtroende längre för avdelningsstyrelsen, säger Mika Eskelinen, ledamot i sektionsstyrelsen för Stockholms län. Kraven ställs utifrån de motioner som kommit in till vårt extra årsmöte och att 52 medlemmar i Stockholm lämnat ST.

De 16 motioner som årsmötet behandlade den 7 oktober innehåller krav på att man ska få tillbaka ob-ersättning på vardagkvällar mellan klockan 19 och 22, möjligheten till säsongsanpassad arbetstid och att den maximala arbetstiden ska vara 36 timmar för skiftesarbetande.

– Motionerna mottogs med ett rungande ja, säger Mika Eskelinen.

Årsmötet beslöt också att lämna in en begäran om ett extra ombudsmöte. Där kommer man att kräva att avdelningsstyrelsen ställer sina platser till förfogande.

Direkt före årsmötet hölls ett medlemsmöte då fyra ledamöter från avdelningsstyrelsen deltog och besvarade medlemmarnas frågor. Enligt Mika Eskelinen kunde ingen av ledamöterna svara på vilka fördelar STs medlemmar vunnit på det nya avtalet.

– För oss innebär avtalet sämre arbetsmiljö – vi måste arbeta mer och det gäller särskilt dem som arbetar treskift, förklarar Mika Eskelinen.

Han berättar också att de flesta där han jobbar skriftligen krävt att arbetstidsavtalet ska rivas upp. Och Kent Söderlund, förste vice ordförande för Stockholmssektionen med en fjärdedel av samtliga ST-medlemmar inom polisväsendet, understryker:

– Stockholmssektionsstyrelsen har valt att lyssna på sina medlemmar. Jag önskar att avdelningsstyrelsen gör detsamma.

Paul Karlsson, en av dem som deltog från avdelningsstyrelsen, tycker att medlemsmötet i går ”gick jättefint”.

– Men en del var kanske inte helt nöjda med de svar de fick.

Inom avdelningsstyrelsen är man enligt honom medveten om att det varit problem med kommunikationen inom avdelningen. Mötet med Stockholmssektionen är ett led i att förbättra kontakten och förankringen av beslut bland medlemmarna.

Kraven från Stockholmssektionens årsmöte känner han inte till och vill inte kommentera.

– Jag vet att man är missnöjd i Stockholm. Avtalet innebär ökad arbetstid där, eftersom man tidigare haft kortare arbetstid. Man är också missnöjd med schemaläggningen men den är tillfällig. Länssektionen ska gå igenom den tillsammans med arbetsgivaren, säger Paul Karlsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA