Stöd för ST-styrelsen inom Polisen

POLISEN2008-11-19

Styrelsen för ST inom Polisen sitter kvar. Stockholmssektionen fick inget gehör för sitt krav på att styrelsen bör avgå till följd av att de skrivit på det hårt kritiserade arbetstidsavtalet.

Det har varit turbulent inom ST Polisväsendet under en tid. Sedan avdelningsstyrelsen skrev på ett nytt arbetstidsavtal har den fått motta hård kritik.

Mest kritisk har sektionen i Stockholm varit. Det nya avtalet innebär ökad arbetstid där och man är missnöjd med schemaläggningen. Sektionen har förlorat nästan tio procent av sina medlemmar sedan arbetstidsavtalet skrevs på.

– Jag tror att det här är toppen av ett isberg. Arbetstiden är väldigt viktig för våra medlemmar. Det handlar om att få ihop sitt liv. Det är många småbarnsföräldrar som är förtvivlade. Jag befarar att vi kommer förlora ytterligare medlemmar, sade Karin Svenning, Stockholmssektionens ordförande.

Till årsmötet för ST inom Polisen hade Stockholmssektionen därför motionerat om att arbetstidsavtalet skulle sägas upp och att STs avdelningsstyrelse skulle ställa sina platser till förfogande.

Båda motionerna avslogs. Anna-Lena Carli, ordförande i Västra Götalandssektionen slöt upp bakom styrelsen.

– Vi hoppar inte högt över arbetstidsavtalet. Men även när man gör sitt bästa i en förhandling är det inte alltid man får ett kanonresultat. Vi kan inte hålla på att avsätta styrelsen varje gång så blir fallet.

– Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att avtalet är en paketlösning. Vi har till exempel förhandlat upp garantin för minsta löneökning och det löneutrymme som kan användas om parterna i en lokal förhandling inte är överens, sade Maj Axelsson, ordförande för ST inom Polisen.

Karin Svenning från Stockholmssektionen var inte förvånad över resultatet, men hade inte trott att hon skulle stå helt ensam.

– Men det här är ett demokratiskt beslut. Nu får jag gå hem till de mina och berätta om resultatet.

Paul Karlsson i avdelningsstyrelsen menade att avtalet måste få en chans att verka. Han underströk att styrelsen tagit kritiken på allvar och lovade att avtalet skulle utvärderas under kommande månader. Under höstens ombudsmöte ska en eventuell uppsägning av avtalet diskuteras igen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA