Medlemmar lämnar ST i protest mot avtal

POLISEN2008-09-30

Det hårt kritiserade arbetstidsavtalet inom polisen har orsakat medlemsflykt från ST. I Stockholm, där missnöjet är störst, har ett 50-tal medlemmar lämnat förbundet. Även Skåne tappar medlemmar.

Det nya arbetstidsavtalet har väckt starka reaktioner både inom ST och Polisförbundet, framför allt i storstadsregionerna där många jobbar skift. Minst 50 ST-medlemmar av cirka 1 100 i Stockholm har lämnat förbundet i protest. Fler hotar att gå ur.

– Det känns väldigt allvarligt att tappa 50 medlemmar på så här kort tid, säger sektionsordförande Karin Svenning. De är så fruktansvärt besvikna på att ST gått med på det här avtalet.

Befarar fortsatt ras

Hon befarar att raset fortsätter under hösten, när fler blir varse hur den egna arbetssituationen påverkas. Nyligen fick sektionen in ett 50-tal namnteckningar med krav på att arbetstidsavtalet sägs upp. Samtidigt upplever sektionen att avdelningsstyrelsen ignorerar problemet.

– Vår uppfattning är att de bara rycker på axlarna, säger Karin Svenning.

Några har gått med i Seko

I Skåne har en handfull ST-medlemmar hittills valt att gå över till Seko, som ännu inte skrivit på avtalet. STs sektionsordförande Frank Schröder är även rekryteringsansvarig i avdelningsstyrelsen, och väntar med viss bävan på höstens medlemssiffror. Han utesluter inte fler avhopp i den egna sektionen.

– Men det är bara att kämpa för att få dem tillbaka, säger han.

Maj Axelsson, ordförande för ST inom polisen, anser att avdelningsstyrelsen tar klagomålen på allvar. Bland annat vill man visa hur avtalet är kopplat till löneavtalet – som innebär större och tidigare lönepåslag än STs centrala löneavtal. Alla länssektioner har fått utbildning. Dessutom överväger man nu att utbilda alla som ansvarar för rekrytering. En särskild rekryteringsgrupp har bildats.

»Se helheten«

– Vi har kanske inte nått ut med budskapet att se helheten. Då kan jag förstå att det blir ett väldigt missnöje, säger Maj Axelsson.

ST är också representerat i en nystartad central arbetstidsgrupp, där man bland annat ska se över villkoren för beredskap. Maj Axelsson har även träffat lokala arbetsgivare i Stockholm.

– De förstår väl reaktionerna, och jag tror man kommer att försöka hitta lösningar. Vi måste vara tydliga med att det måste finnas lite sunt förnuft i det här avtalet.

Den 1 oktober träder polisens nya arbetstidsavtal i kraft. Arbetstiden utökas som kompensation för höjda pensionsavsättningar. Vidare slopas bland annat delar av ob-tillägget.

Adrijan Canhasi, gränspolis på Arlanda flygplats, är missnöjd med avtalet.
Bild: Sören Fröberg
Adrijan Canhasi, gränspolis på Arlanda flygplats, är missnöjd med avtalet.

Polisens arbetstider

Den 1 oktober träder polisens nya arbetstidsavtal i kraft. Arbetstiden utökas som kompensation för höjda pensionsavsättningar. Vidare slopas bland annat delar av ob-tillägget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Carl Crona (ej verifierad) tors, 10/02/2008 - 01:22
Försämringarna gäller alla anställda inom polisen så därför bör alla få minst 12 500 kr i höjd månadslön, varab det mesta är kompensation för det nya avtalet.

Varför fortsätter centrala polisförbundet o arbetsgivaren hävda att vi poliser kan gå i pension från 61 års ålder. Sanningen är att man idag måste vara runt 25 år för att ha tid att spara ihop pengar så att det räcker till en pensionering runt års ålder. Den som idag är 50 år kan möjligen gå i pension när han/hon blir 64½ år och den som är 45 kanske kan gå vid 64 års ålder. En 40-åring när han/hon blir runt 63-63½ år. Den som idag är 35 kan kanske sluta jobba när han/hon blir runt 63 år.

Vi har nu planerat in tider enligt nya arbetstidsavtalet. Jag tvingades lägga in tre extra arbetspass under nuvarande och 3 extra pass under kommande periodplanering (en period är 6 veckor i Sthlm) och med försämringar i tidssnurran, maxtid om 9 timmar per pass och 11 timmarsregel mellan passen och med andra försämringar som färre semesterdagar och annat tvingas jag resa till jobbet 32 ggr mer och jobba 32 dagar mer per år. För detta får jag ingen mer lön. Jag får en dryg tusenlapp per månad insatt på ett pensionssparande i Kåpan. Jag vill inte ha så uselt betalt som ca 12 000 – 14 000 kr för 32 extra jobbdagar (32 dagar x 9 timmar=311 timmar extra minus kompensationstimmar blir ca 280-300 timmar extra varje år), för dryga 7 veckor extra som jag tvingats till betalar arbetsgivaren en struntsumma som inte ens blir 8 000 kr i månaden.

Hade vi fått behålla gamla arbetstidsavtalet och tvingats jobba denna mertid så hade vi fått betalt i övertid (ca 400 kr/kval x 280 timmar = ca 112 000 kr mer i lön per år) men vi får bara ca 12 000 kr. Alltså sparar arbetsgivaren ca 100 000 kr på vare och en av oss.
Men om vi nu inte får övertid för mertiden utan bara tim betalaning så hamnar vi på ungefär hälften, d.v.s. ca 50 000 kr extra per år (eller ca 4 200 kr i höjd månadslön) i höjd grundlön först. Men låt oss gå halva vägen var. Låt säga att 75 000 kr per polis och år vore en rimlig kompensation för den ökade mertiden vi tvingas fullgöra. Ca 6 500 kr i höjd månadslön. Därutöver skall vi ha retoraktiv lön sedan tidigare och den nya lönen som avtalats på 10,2 procent, den senare delen blir ca 3 500 kr i höjd månadslön. Den retoraktiva delen bör hamna på ca 1000 kr i höjd månadslön. Summerar vi så får vi följande 6 500 kr + 3 500 kr + 1000 kr = ca 12 000 kr i höjd månadslön för alla poliser. Då går både vi och RPS plus minus noll. Utöver detta så finns en pott på 40 miljoner extra lönemedel till Stockholm vilket blir ca 500 kr ytterligare. Så rimligt borde bli 12 500 kr i ökad månadslön för alla poliser i Stockholm. Ändå har vi då inte fått kompensation för alla andra försämringar som det nya avtalet innebär. 12 500 kr i ökad månadslön är högst rimligt!

Alternativet är att pensionserbjudandet skall gälla ALLA poliser som fr.o.m. nu den 1 oktober fyller 61 år och att arbetsgivaren erbjuder sig att stå för 100 procent av lönen för ALLA utan undantag. Som avtalet nu ser ut så är det bara de som idag är runt 25 år som kan utnyttja pensionsavtalet fullt ut. Men det är inte säkert. Senaste dagarna har vi sett finansbolag och banker gå omkull lite var stans och vem vet om Kåpan finns kvar den dagen du och jag skall gå i pension. Även om Kåpan finns kvar så kan det skett ett fall så att våra pengar halverats eller bara har kvar 10 procent av värdet och då kan vi absolut inte gå tidigare i pension. Bäst vore om vi skrotade hela avtalet och gör om allt från början och behåller kortare arbetstider och får löneökningar som alla andra grupper.

Vi kräver: 12 500 kr i höjd månadslön till alla poliser!
Inlagt av snuttan (ej verifierad) mån, 10/06/2008 - 21:43
Men vänta nu... var det stålar det handlade om?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA