Sektioner vill riva upp nytt polisavtal

POLISEN2007-12-18

Ett nytt arbetstidsavtal för polisanställda vållar skarp kritik inom ST-avdelningen. Flera sektioner känner sig överkörda och befarar medlemsflykt.

Arbetstidsavtalet är inte helt färdigförhandlat, men klart är att arbetstiden förlängs med en timme per vecka för samtliga skiftarbetande. OB-tillägg för svinner fram till klockan 22 och förkortade dagar, till exempel skärtorsdag, blir vanliga arbetsdagar. Kompensationen utgörs av ökade pensionsavsättningar.

Resultatet är oacceptabelt, anser Karin Svenning, sektionsordförande för ST inom Polisväsendet i Stockholms län. Såväl Stockholm som Västra Götaland har skriftligen begärt att STs avdelningsstyrelse ska riva avtalet.

Bara förluster

–Jag har svårt att se några som helst vinster för våra medlemmar – bara förluster, säger Karin Svenning. En tredjedel jobbar skift och får betydligt längre arbetstid. Väldigt många av våra medlemmar överväger att gå ur ST.

Hon är också starkt kritisk till bristande delaktighet i själva processen. Även andra sektioner har klagat.

–Vi har inte fått säga ja eller nej, säger Karin Svenning. Det här har avdelningsstyrelsen tagit helt på egen hand.

Medger dålig förankring

Lennart Grönberg, vice avdelningsordförande, medger att förankringen hade kunnat skötas bättre.

–Jag kan hålla med om att man inte fått medverka i ställningstaganden. Vi har gjort en miss där som vi inte tänker göra om. Jag tror att vi tagit för stor hänsyn till den förhandlingssekretess som har varit.

Han beklagar att ST inte fått gehör för kravet att pensionspengarna ska betalas ut med varje lön så att de anställda själva kan välja hur de ska disponeras. Däremot är han nöjd med nivån, och diskussioner pågår om ett höjt OB-tillägg för nattarbete.

–Vi har gjort vad vi har kunnat. Vi slogs in i det sista för att behålla OB kvällstid och avkortningsdagar, säger han.

Det centrala arbetstidsavtalet börjar gälla 1 oktober 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA